Wykonanie
Wróciłam do domu z wieloma warzywnymi skarbami :)
Między innymi to pyszne
buraczki, i te ich cudowne, czerwono-bordowe łodygi z wyraziście zielonymi liśćmi - esencja smaku! Więc z nich koniecznie
botwinka!A
botwinka w słoiku to zimą skarb: smak zupy z niej przygotowanej od razu przywołuje mi na myśl wiosnę i wczesne lato. Przygotowałam ją z
octem z
czerwonego wina od Develey - ten dodaje jej jeszcze ciekawszego i głębszego smaku.
Składniki :świeże, ładne łodygi
buraczków z młodymi liśćmipo 2 ząbki
czosnku na słoik 1 litrowyZalewa proporcje (taka mniej więcej ilość wychodzi na litrowy słoik): na 2 szklanki
wody:1/3 szklanki
octu z
czerwonego wina, polecam Develey5 ziaren
ziela angielskiego1 łyżeczka
soli2 pełne łyżeczki
cukruPrzygotowanie :Dokładnie myję łodygi i liście, po czym kroję je w 1 cm kawałki. Układam w litrowych słoikach, wypełniając je ściśle prawie do końca. Wciskam do środka przekrojone na pół ząbki
czosnku. Zagotowuję
wodę z
cukrem,
solą i
zielem angielskim, po czym gotuję zalewę 5 minut, wyłączam i dodaję
ocet. Gorącą zalewą wypełniam słoiki, dokładnie je zakręcam i pasteryzuję 10 minut od zagotowania. Po wystygnięciu przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu.Przepis autorski.