ßßß Cookit - przepis na Buraczki marynowane

Buraczki marynowane

nazwa

Wykonanie

Kolejna kolekcja przetworów na zimę. Świetna sprawa, wystarczy otworzyć słoik dodać do wywaru mięsno - warzywnego i gotowe! Pyszny barszcz do krokietów, pasztecików, uszek. Można dodać śmietany, zagęścić i podać z ugotowanymi ziemniakami.
Składniki:
2 kg małych buraczków
czosnek, ziele angielskie, listek laurowy
Zalewa:
4,5 l przegotowanej wody (może być zimna, lekko ciepła)
2 szk. octu spirytusowego
5 łyżek soli
10 łyżek cukru
Wymieszać do rozpuszczenia, nie gotować.
Buraczki umyć, ugotować, odcedzić i obrać. Przygotować sobie słoiki litrowe, do każdego włożyć 4 ziarenka ziela, 1 listek laurowy, 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku oraz buraczki do 1/3 wysokości słoika (około 4, 5 sztuk). Zalać zalewą, zakręcić i pasteryzować 10 min.
Polecam!
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2013/09/buraczki-marynowane.html