Wykonanie
Kolejna kolekcja
przetworów na zimę. Świetna sprawa, wystarczy otworzyć słoik dodać do
wywaru mięsno - warzywnego i gotowe! Pyszny barszcz do krokietów, pasztecików, uszek. Można dodać
śmietany, zagęścić i podać z ugotowanymi
ziemniakami.

Składniki:2 kg małych
buraczkówczosnek,
ziele angielskie,
listek laurowyZalewa:4,5 l przegotowanej
wody (może być zimna, lekko ciepła)2 szk.
octu spirytusowego5 łyżek
soli10 łyżek
cukruWymieszać do rozpuszczenia, nie gotować.
Buraczki umyć, ugotować, odcedzić i obrać. Przygotować sobie słoiki litrowe, do każdego włożyć 4 ziarenka ziela, 1
listek laurowy, 1 duży lub 2 małe ząbki
czosnku oraz
buraczki do 1/3 wysokości słoika (około 4, 5 sztuk). Zalać zalewą, zakręcić i pasteryzować 10 min.

Polecam!