ßßß Cookit - przepis na Maślane bułki śniadaniowe

Maślane bułki śniadaniowe

nazwa

Wykonanie

Wspaniałe na śniadanie, ale rzecz jasna i na kolację :) Zdążycie upiec te bułeczki jeszcze dziś, a warto, Kochani, warto - są świetne: puszyste, z chrupiącymi ziarenkami, maślane w smaku.
Składniki na 8 sztuk :
2,5 szklanki mąki pszennej plus 2 łyżki
25 g. świeżych drożdży
2 pełne łyżki miękkiego masła
2 pełne łyżki gęstej śmietany (u mnie 18%)
duża garść mieszanki ziarenek: słonecznika,dyni, orzeszków pinii itd.
1 płaska łyżeczka miodu
1 płaska łyżeczka soli
ok. 3/4 szklanki ciepłej wody
Dodatkowo:
mąka do podsypania
ziarenka do posypania bułek
mleko do posmarowania bułek
Przygotowanie :
Drożdże ucieram z miodem, odrobiną wody i 2 łyżkami mąki na pastę, odstawiam zaczyn w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję miękkie masło, śmietanę, ziarenka, sól i wyrośnięty zaczyn. Stopniowo dolewam wodę (ostrożnie, bo śmietana i masło powodują, że ciasto jest dość luźne, więc część wody może zostać). Gdy składniki się połączą, przekładam ciasto na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiam kilka minut, odkładam do wyrośnięcia na 35-40 minut. Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze przez moment, by pozbyć się nadmiaru gazów, po czym dzielę je na 8 części. Z każdej części formuję kulkę, okrągłym trzonkiem drewnianej łyżki (moczonym w mące) robię głębokie otwory na środku, smaruję bułki ciepłym mlekiem, posypuję ziarenkami i piekę 25-30 minut w temperaturze 210 stopni C.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/04/maslane-buki-sniadaniowe.html