Wykonanie
Wspaniałe na śniadanie, ale rzecz jasna i na kolację :) Zdążycie upiec te bułeczki jeszcze dziś, a warto, Kochani, warto - są świetne: puszyste, z chrupiącymi ziarenkami, maślane w smaku.




Składniki na 8 sztuk :2,5 szklanki
mąki pszennej plus 2 łyżki25 g. świeżych
drożdży2 pełne łyżki miękkiego
masła2 pełne łyżki gęstej
śmietany (u mnie 18%)duża garść mieszanki ziarenek:
słonecznika,dyni,
orzeszków pinii itd.1 płaska łyżeczka
miodu1 płaska łyżeczka
soliok. 3/4 szklanki ciepłej
wodyDodatkowo:
mąka do podsypaniaziarenka do posypania
bułekmleko do posmarowania
bułekPrzygotowanie :
Drożdże ucieram z
miodem, odrobiną
wody i 2 łyżkami
mąki na pastę, odstawiam zaczyn w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia.Do dużej miski przesiewam
mąkę, dodaję miękkie
masło,
śmietanę, ziarenka,
sól i wyrośnięty zaczyn. Stopniowo dolewam
wodę (ostrożnie, bo
śmietana i
masło powodują, że ciasto jest dość luźne, więc część
wody może zostać). Gdy składniki się połączą, przekładam ciasto na podsypaną
mąką stolnicę i wyrabiam kilka minut, odkładam do wyrośnięcia na 35-40 minut. Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze przez moment, by pozbyć się nadmiaru gazów, po czym dzielę je na 8 części. Z każdej części formuję kulkę, okrągłym trzonkiem drewnianej łyżki (moczonym w
mące) robię głębokie otwory na środku, smaruję
bułki ciepłym
mlekiem, posypuję ziarenkami i piekę 25-30 minut w temperaturze 210 stopni C.Przepis autorski.


