ßßß Cookit - przepis na Galaretka kawowa z agarem

Galaretka kawowa z agarem

nazwa

Wykonanie

Z kawy można przygotować pyszną galaretkę, która w połączeniu z waniliowym serkiem twarzy wspaniały, szybki deser. Substancją żelującą jest tu agar, który uwielbiam za to, że jest bardzo nieskomplikowany w użyciu i że działa prawie natychmiastowo :) Nic nie trzeba wstawiać do lodówki, bo bardzo szybko żeluje - przydatne cecha przy deserach warstwowych.
Składniki na 2 - 3 porcje:
1 szklanka gładkiego, gęstego białego serka
1 , 5 łyżeczki agaru
0,5 szklanki wody
szczypta soli
1 szklanka zaparzonej (mocnej)kawy + mleko do kawy wg gustu
ciemny cukier do kawy
likier amaretto
cukier waniliowy (w pudrze) - do smaku
Przygotowanie:
Ager (proszek) rozpuszczam w wodzie ze szczyptą soli, podgrzewam mieszając do zagotowania. Gotuję na małym ogniu kilka minut, aż zacznie nabierać żelowej konsystencji. Mieszam agar razem z kawą (z mlekiem i cukrem), dolewam wg smaku likier amaretto (kilka łyżek). Tak przygotowany płyn odstawiam na kilka minut w chłodne miejsce. Serek ucieram z pudrowym cukrem waniliowym na krem, dzielę na 2 części, do jednej dodaję do smaku likier. Wykładam białą masę na dno pucharka. Pozostałą część serka mieszam z połową tężejącej galaretki kakowej - wykładam jako następną warstwę w pucharku. Całość przykrywam warstwą z galaretki. Ozdabiam wg uznania, np. kleksem bitej śmietany.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/01/deser-kawowy-z-agarem.html