Wykonanie
Z
kawy można przygotować pyszną
galaretkę, która w połączeniu z
waniliowym serkiem twarzy wspaniały, szybki deser. Substancją żelującą jest tu agar, który uwielbiam za to, że jest bardzo nieskomplikowany w użyciu i że działa prawie natychmiastowo :) Nic nie trzeba wstawiać do lodówki, bo bardzo szybko żeluje - przydatne cecha przy deserach warstwowych.


Składniki na 2 - 3 porcje:1 szklanka gładkiego, gęstego
białego serka1 , 5 łyżeczki agaru0,5 szklanki
wodyszczypta
soli1 szklanka zaparzonej (mocnej)
kawy +
mleko do
kawy wg gustuciemny
cukier do
kawylikier amarettocukier waniliowy (w pudrze) - do smakuPrzygotowanie:Ager (proszek) rozpuszczam w wodzie ze szczyptą
soli, podgrzewam mieszając do zagotowania. Gotuję na małym ogniu kilka minut, aż zacznie nabierać żelowej konsystencji. Mieszam agar razem z
kawą (z
mlekiem i
cukrem), dolewam wg smaku
likier amaretto (kilka łyżek). Tak przygotowany płyn odstawiam na kilka minut w chłodne miejsce.
Serek ucieram z
pudrowym cukrem waniliowym na krem, dzielę na 2 części, do jednej dodaję do smaku
likier. Wykładam białą masę na dno pucharka. Pozostałą część
serka mieszam z połową tężejącej
galaretki kakowej - wykładam jako następną warstwę w pucharku. Całość przykrywam warstwą z
galaretki. Ozdabiam wg uznania, np. kleksem
bitej śmietany.Przepis autorski.