Wykonanie
Zdecydowanie należę do osób kochających
ziemniaki pod każdą postacią i pewnie też z tego powodu często wymyślam dla nich nowe zastosowanie lub sposób podania :) Dziś upiekłam je ze startą
cebulą,
mlekiem w proszku (sprawiło że moje ziemniaczane kulki są bardzo delikatne) i bardzo zdrowymi nasionami chia - bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (zachęcam, zajrzyjcie: właściwości nasion chia i dlaczego warto je stosować?) Zdrowe, śliczne, z całą pewnością sięga się po tak przygotowane
ziemniaki chętniej, niż po prostu zwyczajnie ugotowane:)Więcej zdrowych produktów znajdziecie na stronie Vivio.pl




Składniki:1 kg
ziemniaków1
cebula3 łyżki
mleka w proszku (gładkiego, nie granulowanego)3 łyżki nasion chia (sklep)
sól,
pieprz do smaku
oliwa do posmarowaniaPrzygotowanie:Obrane
ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe ugniatam na gładką masę. Dodaję
mleko w proszku, startą lub bardzo drobno posiekaną
cebulę i nasiona chia, mieszam do połączenia się składników. Doprawiam
solą i
pieprzem. Z tak przygotowanej masy robię kulki wielkości dużej
mandarynki, układam je na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem, każdą ziemniaczaną kulkę lekko smaruję
oliwą i posypuję nasionami chia. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 235 stopni C. na ok.20 minut. Podaję jako dodatek do
mięs i warzyw.Przepis autorski.

