Wykonanie
            Kawałki 
kurczaka pieczone pod folią aluminiową w trakcie przygotowywania właściwie duszą się w pysznym, aromatycznym sosie z 
majerankiem i 
czosnkiem; 
mięso jest bardzo miękkie i absolutnie delikatne. Przed końcem pieczenia wystarczy posmarować każdy kawałek słodkim kremem z 
octu balsamicznego, by uzyskać chrupiącą skórkę.


Składniki:1 kg kawałków 
kurczaka1 łyżka 
soli0,5 łyżki 
czarnego pieprzu1 łyżka suszonego 
majeranku3 łyżki 
oliwy3 duże ząbki 
czosnkukilka łyżek ciemnego 
sosu balsamicznego (gęsty, zredukowany 
ocet balsamiczny)Przygotowanie:Kawałki 
kurczaka myję, oczyszczam i dokładnie osuszam, po czym przesypuję 
solą, 
pieprzem i 
majerankiem. Wkładam do miski i odstawiam do lodówki na minimum 2 godziny. Naczynie do zapiekania smaruję 
olejem, wykładam kawałki 
kurczaka, posypuję je 
czosnkiem posiekanym w cienkie plasterki, całość przykrywam folią aluminiową i piekę w temperaturze 230 stopni C. przez godzinę. Po tym czasie zdejmuję folię, smaruję powierzchnię 
kurczaka kremem balsamicznym, zmniejszam temperaturę do 200 stopni i już bez folii piekę 15 minut (w tym czasie jeszcze raz smaruję je 
octem balsamico). Podaję, gdy skórka będzie bardzo ciemna, zrumieniona i lekko chrupiąca.Przepis autorski.

