Wykonanie
Serniczek wyszedł bardzo lekki i delikatny, niezbyt słodki, mocno
owocowy. Cudowny, letni deser !



Składniki:500 g. trzykrotnie mielonego
twarogu340 g.
jogurtu greckiego4 łyżki
cukru pudru3
galaretki arbuzowe200 g.
herbatników200 g.
borówekPrzygotowanie:Przygotowuję
galaretki wg przepisu, zmniejszając ilość wymaganej
wody do 3/4. Odstawiam do wystudzenia.
Herbatniki rozdrabniam i ucieram w moździerzu na drobną
kaszkę, po cym dodaję ok. 1/3 szklanki płynnej
galaretki i mieszam, aż powstanie mokre, bardzo gęste ciasto. Blaszkę wykładam folią spożywcza, na dno wykładam masę
herbatnikową, wyrównuję powierzchnię i wykładam
borówki tak, by przykryły całe ciasto. Zalewam
galaretką do takiej wysokości, by
borówki były przykryte.Wstawiam blaszkę do lodówki do stężenia
galaretki.W misce ucieram
ser,
cukier puder i
jogurt na gładki krem, wlewam pozostałą
galaretkę (powinna zostać ok. połowa), dzielę masę na 2 części w proporcji 3:2, do większej dodaję
czerwony barwnik spożywczy. Ciemniejszą masę wylewam na
galaretkę w blaszce, zostawiam aż zastygnie, po czym wlewam jaśniejszą masę i znów wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Pozostawiam na noc w lodówce.Przepis autorski.

