Wykonanie
Te placuchy to chyba moja najbardziej spontaniczna potrawa - od pomysłu do jedzenia minęło mniej więcej 10 minut. Może nawet 8. A efekt- ho ho :) Naprawdę bardzo dobre w smaku, doskonałe do
piwa czy ot, na przekąskę. Są puszyste, z wyraźną nutą
wędzonego sera i
papryki, w tle czuje się też nutkę
piwną.



Składniki na 16 sztuk:1 szklanka
mąki pszennej200 g. wędzonego
twarogu3/4 szklanki
jasnego piwa2 łyżki pasty z wędzonej
papryki ( lub 1,5 łyżki w proszku)duża szczypta
soliolej do smażeniatrochę pokruszonego
sera do posypaniaPrzygotowanie:Do
mąki wsypuję
sól, wlewam z góry
piwo, by się spieniło i mieszam łyżką, tyle by ciasto się połączyło. dodaję pastę z
papryki, wkruszam w grubych kawałkach
ser i jeszcze raz mieszam. Na patelnię wlewam troszkę
oleju, łyżką kładę niewielkie, nierównomierne porcje ciasta i na smażę po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Podaję z pokruszonym
serem.Przepis autorski.





