Wykonanie
Wielką zaletą tych
ciasteczek jest szybkość przygotowania, a wielbiciele
orzechów będą ukontentowani mocno
orzechowym smakiem ;) Nie za słodkie, kruche, idealne do
kawy - bezsprzecznie lądują w zakładce: moje ulubione .Równie łatwo można przygotować krajankę z
żurawiną, którą znajdziecie tutaj




Składniki :1,5 szklanki
mąki pszennej1/2 kostki
masła2
żółtka1/2 szklanki ciemnego
cukru (dark muscovado)3 łyżki
śmietanki 36%100 g. całych
orzechów laskowych + 2 łyżki
cukru dark muscovadoPrzygotowanie :Zimne
masło siekam z
mąką i
cukrem, dodaję
żółtka i
śmietankę, zagniatam ciasto i schładzam je ok. pół godziny w lodówce. W tym czasie siekam
orzechy (nie obieram ich ze skórki) i podprażam na suchej patelni, żeby wydobyć ich smak. Przekładam do moździerza i ucieram z
cukrem na
kaszkę.Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 3-4 mm, wysypuję na nie utarte
orzechy i rozprowadzam je równą warstwą na powierzchni, po czym wałkiem wprasowuję je w ciasto. Nożem kroję ciasto w paski, a następnie w kwadraty lub prostokąty, układam na blasze wyłożonej papierem i piekę w temperaturze 180 stopni C. przez 20-25 minut.Przepis autorski.






