ßßß Cookit - przepis na Ciastka - krajanka orzechowa

Ciastka - krajanka orzechowa

nazwa

Wykonanie

Wielką zaletą tych ciasteczek jest szybkość przygotowania, a wielbiciele orzechów będą ukontentowani mocno orzechowym smakiem ;) Nie za słodkie, kruche, idealne do kawy - bezsprzecznie lądują w zakładce: moje ulubione .
Równie łatwo można przygotować krajankę z żurawiną, którą znajdziecie tutaj
Składniki :
1,5 szklanki mąki pszennej
1/2 kostki masła
2 żółtka
1/2 szklanki ciemnego cukru (dark muscovado)
3 łyżki śmietanki 36%
100 g. całych orzechów laskowych + 2 łyżki cukru dark muscovado
Przygotowanie :
Zimne masło siekam z mąką i cukrem, dodaję żółtka i śmietankę, zagniatam ciasto i schładzam je ok. pół godziny w lodówce. W tym czasie siekam orzechy (nie obieram ich ze skórki) i podprażam na suchej patelni, żeby wydobyć ich smak. Przekładam do moździerza i ucieram z cukrem na kaszkę.
Schłodzone ciasto rozwałkowuję na grubość ok. 3-4 mm, wysypuję na nie utarte orzechy i rozprowadzam je równą warstwą na powierzchni, po czym wałkiem wprasowuję je w ciasto. Nożem kroję ciasto w paski, a następnie w kwadraty lub prostokąty, układam na blasze wyłożonej papierem i piekę w temperaturze 180 stopni C. przez 20-25 minut.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/05/ciastka-krajanka-orzechowa.html