Wykonanie
W kluseczkach użyłam
czarnuszki,która nadaje im charakterystyczny smak, przypominający lekko
oregano. Bardzo dobrze komponuje się on z z różnymi rodzajami pesto czy tartym
żółtym serem. Kluseczki smakują też wybornie po prostu odsmażone na rumiano na
oliwie.




Składniki na 2 osoby :1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki nasion
czarnuszki1
żółtko1/3 łyżeczki
soliok. 1/3 szklanki gorącej
wodyPrzygotowanie :Zagniatam ciasto ze wszystkich składników, wyrabiam dokładnie, odkładam na kilka minut. W szerokim garnku zagotowuję
wodę z
solą. Z gotowego ciasta odrywam maleńkie kawałki i w dłoniach roluję wałeczek, który przed wrzuceniem do wrzącej
wody skręcam w palcach. Gotuję spiralki przez 3-4 minuty od wypłynięcia, wyjmuję łyżką cedzakową, skrapiam kilkoma kroplami
oliwy. Podaję na gorąco.Przepis autorski.




