Wykonanie
Lubię połączenie
mięsa z
owocami, dziś w głównej roli wystąpiły
daktyle - i nie zawiodłam się :) Smak zaskakujący,
daktyle stanowią miękkie, kremowe, jakby trochę mączne nadzienie. Lekka ostrość
chili.... Polecam, bo to udane danie ! :)

Składniki :1 ( pojedynczy)
filet z kurczaka200 g
wędzonego boczku w plastrachkilka
daktyli w całościświeżo mielony
czarny pieprz1 ząbek
czosnkususzone
płatki chilikilka listków świeżej
bazyliiPrzygotowanie : Oczyszczony filet kroję wzdłuż na długie paski grubości ok. 0,5 cm. Rozkładam plastry
boczku na desce, na nich kładę paski
kurczaka, posypuję lekko
pieprzem. Na skraju każdego tak przygotowanego paska kładę całego
daktyla i zwijam w roladkę . W miejscu zakończenia zwijania układam listek świeżej
bazylii i przekłuwam wykałaczką, spinając całość. Układam w żaroodpornym naczyniu,
między roladki wciskam 3-4 przekrojone na pół
daktyle i grubo posiekane ząbki
czosnku , posypuję
płatkami chili i piekę w temperaturze ok. 200 stopni do zrumienienia
boczku ( 15-20 minut). Podaję gorące .Przepis autorski.

