ßßß
Składniki :1 ( pojedynczy) filet z kurczaka200 g wędzonego boczku w plastrachkilka daktyli w całościświeżo mielony czarny pieprz1 ząbek czosnkususzone płatki chilikilka listków świeżej bazyliiPrzygotowanie : Oczyszczony filet kroję wzdłuż na długie paski grubości ok. 0,5 cm. Rozkładam plastry boczku na desce, na nich kładę paski kurczaka, posypuję lekko pieprzem. Na skraju każdego tak przygotowanego paska kładę całego daktyla i zwijam w roladkę . W miejscu zakończenia zwijania układam listek świeżej bazylii i przekłuwam wykałaczką, spinając całość. Układam w żaroodpornym naczyniu, między roladki wciskam 3-4 przekrojone na pół daktyle i grubo posiekane ząbki czosnku , posypuję płatkami chili i piekę w temperaturze ok. 200 stopni do zrumienienia boczku ( 15-20 minut). Podaję gorące .Przepis autorski.
