Wykonanie
Ilekroć używałam praski do
ziemniaków, chodził mi po głowie pomysł, by wykorzystać ją w innym, niż przewidziany, celu. I proszę :)


Składniki na ok. 30 sztuk :1,5 szklanki
maki pszennej125 g.
margaryny3 czubate łyżki
cukru pudru1
żółtko1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 duże łyżki
likieru amaretto1 duża łyżka
wódki (u mnie gorzka żołądkowa)


Przygotowanie :W misce mieszam
mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia. Rozpuszczam
margarynę, po lekkim przestudzeniu dodaję ją do sypkich składników, zagniatam ciasto, dodaję
żółtko i
alkohole. Powinno powstać miękkie, gładkie ciasto. Schładzam je w lodówce przez godzinę, po czym porcjami przeciskam przez praskę do
ziemniaków tak, by powstały cieniutkie wałeczki ( jak
makaron spaghetti:)). Układam na blachach, formując okrągłe
ciasteczka o średnicy 4 cm. Piekę w piekarniku nagrzanym do temperatury 185 stopni C. do lekkiego zrumienienia (ok. 15 minut).Przepis autorski.