ßßß Cookit - przepis na Paluchy z nadzieniem orzechowym

Paluchy z nadzieniem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Fakt, że pięć orzechów włoskich dostarcza nam tyle samo kalorii co pączek może być dla niektórych przerażający. Warto je jednak wprowadzić do swojej diety, gdyż zawierają dużo przeciwutleniaczy oraz fosforu, który wspomaga pracę naszego mózgu
Mają w sobie również żelazo, wapń,potas, magnez, cynk i wiele innych bogatych wartości odżywczych. Dzisiejszy wpis, to całkiem niezła propozycja na oryginalny obiad.
Składniki:
(porcja dla 3 osób)
30 dag. schabu bez kości (ewentualnie 1 filet z kurczaka)
15 dag. posiekanych orzechów włoskich
2 jajka
2 łyżki kwaśniej śmietany 18%
1 łyżeczka chrzanu
10 dag startego żółtego sera
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Etapy przygotowania:
1. Schab myjemy, osuszamy i kroimy z plastry. rozbijamy i oprószamy przyprawami.
2. Farsz: chrzan, śmietanę, orzechy i ser mieszamy z jajkiem i przyprawiamy.
3. Plastry schabu smarujemy farszem. Mięso zwijamy w rulon i panierujemy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Paluchy smażymy, obracając, aby zarumieniły się z każdej strony.
*Paluchy przed smażeniem można spiąć wykałaczką, żeby się nie rozeszły. Jeśli dysponujemy większą ilością czasu, schab można zapiec w naczyniu żaroodpornym przez ok. 15 minut, w 170 stopniach.
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/dania-obiadowe/paluchy-z-nadzieniem-orzechowym