Wykonanie
Fakt, że pięć
orzechów włoskich dostarcza nam tyle samo kalorii co pączek może być dla niektórych przerażający. Warto je jednak wprowadzić do swojej diety, gdyż zawierają dużo przeciwutleniaczy oraz fosforu, który wspomaga pracę naszego mózguMają w sobie również żelazo, wapń,potas, magnez, cynk i wiele innych bogatych wartości odżywczych. Dzisiejszy wpis, to całkiem niezła propozycja na oryginalny obiad.
Składniki:(porcja dla 3 osób)30 dag.
schabu bez kości (ewentualnie 1
filet z kurczaka)15 dag. posiekanych
orzechów włoskich2
jajka2 łyżki kwaśniej
śmietany 18%1 łyżeczka
chrzanu10 dag startego
żółtego serabułka tartatłuszcz do smażenia
sól,
pieprzEtapy przygotowania:1.
Schab myjemy, osuszamy i kroimy z plastry. rozbijamy i oprószamy
przyprawami.2. Farsz:
chrzan,
śmietanę,
orzechy i
ser mieszamy z
jajkiem i przyprawiamy.3. Plastry
schabu smarujemy farszem.
Mięso zwijamy w rulon i panierujemy w rozkłóconym
jajku i
bułce tartej. Paluchy smażymy, obracając, aby zarumieniły się z każdej strony.*Paluchy przed smażeniem można spiąć wykałaczką, żeby się nie rozeszły. Jeśli dysponujemy większą ilością czasu,
schab można zapiec w naczyniu żaroodpornym przez ok. 15 minut, w 170 stopniach.