ßßß
Składniki:(ok. 25 pączków)1/2 kg mąki100 g. masła1/2 szklanki mleka200 g. śmietany (12 lub 18 %)4 żółtka30 ml. spirytusu lub rumu (mały kieliszek)1/2 szklanki cukru25 g. drożdży świeżychmarmolada (o smaku jaki tylko lubicie)olej do smażeniacukier puder do posypania
Etapy przygotowania:1. Przygotowujemy rozczyn z drożdży : Jest on podstawą udanego ciasta drożdżowego. Do niewielkiego garnuszka wsypujemy pokruszone drożdże, zasypujemy 1 łyżką cukru, dodajemy 1/4 letniego mleka (nie może być gorące gdyż zabije drożdże!), delikatnie mieszamy i dodajemy łyżkę mąki. całość mieszamy tak aby nie pozostawić grudek i ostawiamy do ciepłego miejsca na 10 – 20 minut, aż drożdże ładnie Nam wyrosną.
2. Roztapiamy masło. W misce ucieramy żółtka z resztą cukru, wlać pozostałe letnie mleko, dodać śmietanę, wlać alkohol i wymieszać. na koniec dodać wyrośnięte drożdże i mąkę. Z połączonych składników zaczynamy wyrabiać ciasto, dojewając co jakiś czas przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż nie będzie się samo odklejało od ręki. Kiedy już Nam się to uda odtawiamy je do wyrośnięcia na ok 1h.
3. Ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość 1,5 – 2 cm. Wycinamy kółka o średnicy ok. 10 cm. Na każdy środek kładziemy 1 łyżeczkę marmolady, ciasto zlepiamy i formujemy zgrabny pączek. Przygotowane pączki przykrywamy ściereczką na ok. 30 minut aby choć trochę wyrosly.4. W rondelku podgrzewamy olej, pączki kładziemy na rozgżany olej wyrośniętą stroną – smażymy 2-3 minuty i przewracamy na drugą stronę i smażymy 3-4 minuty na niewielkim ogniu. I gtowe.

Smacznego !!