Wykonanie
Powidła śliwkowe obowiązkowo muszą znaleźć się w każdej spiżarni. Wielu z nas nie wyobraża sobie jesieni bez tego specjału. Nie musisz już stać przy kuchni przez 3 dni, mieszając i pilnując, by się nie przypaliły. Jest na to prosty sposób - przygotowanie powideł w piekarniku, bez mieszania, doglądania. Bez uszczerbku na smaku przygotujesz je w jeden wieczór w bardzo prosty sposób, a nawet zyskają na smaku. Dzięki przypieczonym
śliwkom z górnej warstwy nabiorą szlachetnego dymnego posmaku. Prawidłowo wysmażone powidła zmniejszają swoją objętość trzykrotnie, dlatego z 1,5 kg
śliwek otrzymasz 2 słoiczki a 250 ml.Na tradycyjne powidła jednoskładnikowe - bez dodatku
cukru, wysmażane przez trzy dni zapraszam tutaj .Zapraszam do przepisu!Składniki:

1,5 kg
śliwek węgierek150 g
ksylitolu lub
cukru1 łyżka
cynamonu1 szczypta
goździków2 łyżki
octu balsamicznego lub
owocowegoWykonanie:

umyte, osuszone
śliwki przeciąć na pół, wypestkować i w naczyniu do zapiekania wymieszać z
ksylitolem,
przyprawami i
octem. Odstawić na 1 godzinę - przykryte, by puściły sok. Sok odlać na sitku lub durszlakunaczynie ze
śliwkami umieścić w piekarniku nastawionym na 180-200`C na 3 godziny i 30 minut. Nie mieszać!wyjąć foremkę z piekarnika i przy pomocy ubijaka do
ziemniaków rozdrobnić
śliwki, aż do powstania jednolitego musu. Gdyby mus był za zwięzły można podlać gorącym
sokiem (wcześniej odlanym) lub gorącą
wodą, gdyby był za rzadki odlać nadmiar sokumus jeszcze raz wstawić do piekarnika na 10 minut. Gorące powidła przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków. Natychmiest zakręcić i ustawić "do góry dnem" na 10 minut, następnie odwrócić i całkowicie wystudzićUDANYCH
PRZETWORÓW!uwagi: odlany sok zlałam do rondelka i odparowałam około 15 minut. Zużyłam jako słodzik do porannej owsiankiźródło: Essen&Trinken nr. 9/2105