Wykonanie

Kawałek pysznego kotleta z azjatycką
przyprawą, zaserwowany z soczystm
ananasem, tym daniem możesz zabłysnąć. Pracy przy nim niewiele, a efekt spektakularny. A wszystko dzięki japońskiej alternatywie
sosu sojowego, czyli teriyaki. Ten oryginalny w smaku sos to mieszanina
sosu sojowego z słodką sake-mirin oraz
miodu lub
cukru.
Mięso w nim zamarynowane ma niepowtarzalny smak i orientalny charakter. Słodka spieczona skorupka wspaniale wyostrza smak
mięsa.

Składniki:2 kotlety wieprzowe a 150 g4 łyżki
sosu teriyaki1/2
ananasa2 łyżki
olejukolendra lub zielona
pietruszkaWykonanie:kotlety lekko rozbić, dobrze osuszyć. Ułożyć w płaskim naczyniu i dokładnie otoczyć w
sosie teriyaki z obu stron. Odstawić na 20 minut, obracając je w międzyczasie kilkakrotnieskroić z
ananasa skórę, przekroić na pół. Wyciąć głąb.
Ananasa pokroić w 1- cm plastry na dużej patelni rozgrzać
olej, strzepnąć z kotletów nadmiar sosu i obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron po 2 minuty. Zmiejszyć ogień i smażyć kolejne 4-5 minut. Posmarowć
mięso przy pomocy pędzla pozostałą marynatąkotlety zdjąć z patelni, trzymać w cieple. Na tłuszczu ze smażenia kotletów usmażyć pokrojonego w plasterki
ananasa. Podawać z
natką koledry lub zielonej
pietruszkiSMACZNEGO !