Wykonanie
Zapraszam na surówkę z białej rzodkwi, nie mylić z czarną
rzepą, choć obie są równie zdrowe i idealne w sezonie jesienno-zimowym, dzięki swym właściwościom baktriobójczym. Biała
rzodkiew jest jednak dużo delikatniejsza w smaku i łatwiejsza do przygotowania, bo jest miękka. Zdrowo, expresowo i bardzo smacznie. Przepis pochodzi z "Kuchni pięciu przemian"Anny Czelej. Pomimo, że biała
rzodkiew należy do produków wychładzających to w połączeniu z
suszonymi owocami stanowi bardzo zrównoważony i harmonijną przystawkę do obiadu.Składniki:
1 średnia
rzodkiewsól do smaku4 łyżeczki
soku z limonki1 garść
suszonej żurawiny1 garść suszontch
śliwek-opcjonalnie1 garść
suszonych rodzynków1 łyżka
oliwyWykonanie:
rzodkiew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, dodać
sok z limonki,
żurawinę i ewentualnie
suszone śliwki i
rodzynki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaćschłodzić przed podaniemŻYCZĘ SMACZNEGO!