ßßß Cookit - przepis na Sałatka z białej rzodkwi z żurawiną

Sałatka z białej rzodkwi z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na surówkę z białej rzodkwi, nie mylić z czarną rzepą, choć obie są równie zdrowe i idealne w sezonie jesienno-zimowym, dzięki swym właściwościom baktriobójczym. Biała rzodkiew jest jednak dużo delikatniejsza w smaku i łatwiejsza do przygotowania, bo jest miękka. Zdrowo, expresowo i bardzo smacznie. Przepis pochodzi z "Kuchni pięciu przemian"Anny Czelej. Pomimo, że biała rzodkiew należy do produków wychładzających to w połączeniu z suszonymi owocami stanowi bardzo zrównoważony i harmonijną przystawkę do obiadu.
Składniki:
1 średnia rzodkiew
sól do smaku
4 łyżeczki soku z limonki
1 garść suszonej żurawiny
1 garść suszontch śliwek-opcjonalnie
1 garść suszonych rodzynków
1 łyżka oliwy
Wykonanie:
rzodkiew obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić, dodać sok z limonki, żurawinę i ewentualnie suszone śliwki i rodzynki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
schłodzić przed podaniem
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/11/saatka-z-biaej-rzodkwi-z-zurawina.html