Wykonanie

Biała
rzodkiew szczególnie polecana jest w okresie jesienno- zimowym. Ma bowiem właściwości bakteriobójcze pomocne w zwalczaniu infekcji bakteryjnych. Poza tym można zajadać się nią do woli, jest wyjątkowo niskokaloryczna, w 100 g ma zaledwie12 kcal i na dodatek jest bardzo zdrowa. Jej wyjątkowe właściwości zdrowotne potęguje dodatek czarnego
sezamu (wit.A,E, grupy B,magnez,żelazo,wapń,potas i wiele innych), a zjedzona na surowo, bez obróbki termicznej zachowa wszystkie cenne składniki dla naszego zdrowia. Surówka z białej rzodkwi przez dodatek czarnego
sezamu zyskała dodatkowo bardzo intrygujący wygląd. Smaczna i zdrowa, zapraszam do przepisu.

Składniki:1 średnia biała
rzodkiew1-2 łyżeczki czarnego
sezamu1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
octu ryżowego1 łyżeczka
syropu z agawy lub
mioduWykonanie:białą
rzodkiew obrać i za pomocą obieraka do warzyw pociąć w cienkie, długie paski. Posolić i odstawić na 10-15 minut. Puści sporo
wody,
wodę odlać
sok z cytryny połączyć z
octem ryżowym i
syropem z agawyodsączoną
rzepę polać przygotowanym sosem i posypać uprzednio uprażonym, bądż nieuprażonym czarnym
sezamemŻYCZĘ SMACZNEGO!UWAGI:Poddaję pod rozwagę kwestię prażenia
sezamu. Są różne opinie na ten temat: jedni twierdzą, że obróbka termiczna niszczy ich drogocenne i wrażliwe na temperaturę składniki odżywcze. Inni zalecają prażenie, bo powoduje to, potrawa staje się "ciepła"
jang. Natomiast u witarian obróbka termiczna powyżej 42`C w ogóle nie wchodzi w rachubę. Wybór należy do Ciebie. Dodam tylko, iż uprażone ziarenka czarnego
sezamu zyskują bardzo na smaku i aromacie. Prażenie wydobywa z nich cały aromat i słodko-
orzechowy posmak.