Wykonanie
Jeśli lubisz
kurczaka, a nie lubisz kości tylko samo
mięsko ten przepis jest dla Ciebie.
Kurczak pozbawiony kości, zamarynowany w aromatycznym
ciemnym piwie z dodatkiem
ziół jest znakomity. Udka są bardzo soczyste.
Kurczaka w ten sposób przygotowywał Alexander Herrmann w programie TV "Topfgeldjäger". Przepis jest niezwykle prosty i łatwy do odtworzenia, a jedyna trudność to usunięcie kości z udek. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, a odkryjecie na nowo smak
kurczaka.Składniki na 4 porcje:
4 udka kurze
tymianek,
oregano lub
majeraneksól,
pieprzpiwo PorterWykonanie:
mięso umyć, osuszyć i wyciąć kości. Najpierw delikatnie naciąć dookoła kostki, następnie naciąć nogę wzdłuż i wyjąć kość, powoli odcinając płat
mięsa od kościwewnetrzną stronę udek posolić, oprószyc
pieprzem i obłożyć
ziołamikażdą tak przygotowaną nóżkę złożyć na pół, umieścić w naczyniu , następnie zalać Porterem. Naczynie przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 dobynóżki wyjąć z marynaty i ułożyć na blaszce do pieczenia skórą do górywłożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200°C około 35 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od ilości nóżek i tak 2 nóżki będą upieczone i rumiane już po 25 minutachŻYCZĘ SMACZNEGO !