Wykonanie

Efektowny, orginalny w smaku posiłek z
makaronem i
dynią w roli głównej do przygotowania w niecałe 30 minut. To pyszne danie sprawdzi się zarówno na co dzień jak i na bardziej szczególne okazje.
Ser gorgonzola ma odpowiednią gęstość, łatwo się rozpuszcza, dlatego idealnie nadaje się na szybki sos. Jego charakterystyczny intensywny smak świetnie komponuje się ze słodkawą, delikatną w smaku
dynią, a dodatek
włoskich orzechów i
szałwi dodatkowo go wzbogaca i przełamuje kremową konsystencję. Użylam zielonego
makaronu szpinakowego, choć oczywiście nadaje się każdy inny. Pyszne, bardzo syte, polecamSkładniki na 2 porcje:

400 g dyni Hokkaido150 ml
śmietanki kremówki200g
makaronu ( u mnie
szpinakowe wstążki)3 gałązki
szałwi30 g
włoskich orzechów100 g
sera gorgonzola ( dałam 50-60 g)
sólWykonanie:
makaron ugotować wg wskazań na opakowaniu
dynię przekroić, wypestkować i przy pomocy łyżki pozbawić także miękkiej części. Pokroić w 2-cm szpalty, następnie w 1-cm kawałki w szerokim rondlu podgrzać 150 ml
śmietany kremówki. Dodać pokrojoną w kostkę
dynię, posolić i przykrytą na średnim ogniu gotować okolo 10-12 minut. Im mniejsza kostka, tym szybciej
dynia będzie miękkaoberwać listki z
szałwi i pokroić w poprzek w wąskie paseczki
orzechy włoskie posiekać
szałwię i pokruszoną gorgonzolę dodać do dyni, mieszając do rozpuszczeniaodcedzić
makaron, wymieszać z sosem
dyniowo-
serowym i ułożyć na talerzach. Posypać posiekanymi
orzechamiŻYCZĘ SMACZNEGO !1 porcja to 26 g
białka,50 g tłuszczu,79 g węglowodanów i 895 kcal