ßßß Cookit - przepis na Kürbis-Gorgonzola-Pasta-Makaron z dynią w sosie z gorgonzoli

Kürbis-Gorgonzola-Pasta-Makaron z dynią w sosie z gorgonzoli

nazwa

Wykonanie

Efektowny, orginalny w smaku posiłek z makaronem i dynią w roli głównej do przygotowania w niecałe 30 minut. To pyszne danie sprawdzi się zarówno na co dzień jak i na bardziej szczególne okazje. Ser gorgonzola ma odpowiednią gęstość, łatwo się rozpuszcza, dlatego idealnie nadaje się na szybki sos. Jego charakterystyczny intensywny smak świetnie komponuje się ze słodkawą, delikatną w smaku dynią, a dodatek włoskich orzechów i szałwi dodatkowo go wzbogaca i przełamuje kremową konsystencję. Użylam zielonego makaronu szpinakowego, choć oczywiście nadaje się każdy inny. Pyszne, bardzo syte, polecam
Składniki na 2 porcje:
400 g dyni Hokkaido
150 ml śmietanki kremówki
200g makaronu ( u mnie szpinakowe wstążki)
3 gałązki szałwi
30 g włoskich orzechów
100 g sera gorgonzola ( dałam 50-60 g)
sól
Wykonanie:
makaron ugotować wg wskazań na opakowaniu
dynię przekroić, wypestkować i przy pomocy łyżki pozbawić także miękkiej części. Pokroić w 2-cm szpalty, następnie w 1-cm kawałki w szerokim rondlu podgrzać 150 ml śmietany kremówki. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, posolić i przykrytą na średnim ogniu gotować okolo 10-12 minut. Im mniejsza kostka, tym szybciej dynia będzie miękka
oberwać listki z szałwi i pokroić w poprzek w wąskie paseczki
orzechy włoskie posiekać
szałwię i pokruszoną gorgonzolę dodać do dyni, mieszając do rozpuszczenia
odcedzić makaron, wymieszać z sosem dyniowo-serowym i ułożyć na talerzach. Posypać posiekanymi orzechami
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
1 porcja to 26 g białka,50 g tłuszczu,79 g węglowodanów i 895 kcal
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/09/kurbis-gorgonzola-pasta.html