Wykonanie
Jeśli zdrowe odżywianie jest dla Ciebie ważne, wprowadź do diety aronię. To prawdziwa bomba witaminowa, ma również bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Związki polifenolowe, które znajdują się w aronii w dużych ilościach mają silne działanie antyoksydacyjne, przeciwdziałają miażdżycy, obniżają ciśnienie, poprawiają wzrok. Więcej o zdrowotnych właściwościach aronii polecam do przeczytania artykuł: tutaj .W skład aronii wchodzą taniny, którym zawdzięcza swój cierpki smak i antocyjany, które nadają jej kolor. 100 g
owoców aronii to 1-2 g polifenoli, w tym 0,5 g antocyjanów. Świeże
owoce aronii nie każdemu smakują, ale już w postaci
dżemów i
konfitur są dużo smaczniejsze. Przygotowałam z aronii
dżem z dodatkiem
jabłek. Jeszcze podczas smażenia miał cierpkawy smak, ale już po usmażeniu jest naprawdę pyszny. Ponoć
przetwory z aronii powinno przygotowywać się po uprzednim przemrożeniu
owoców. Mnie zapewniano, iż odmiana o dużych kulkach nie wymaga mrożenia i tak jest w istocie. Jeśli tylko macie okazję, zaopatrzcie się w
owoce aronii. Jeśli się zastanawiasz, warto robić
przetwory z aronii - podpowiadam, że naprawdę warto ! Robiłam je po raz pierwszy, lecz w przyszłym roku na pewno
będę polować na aronię i zrobię z niej znowu
przetwory. Tak przygotowana aronia jest równiż świetnym dodatkiem do
mięs, podobnie jak
żurawina.Składniki na 4 słoiczki:
1 kg aronii400-500 g
jabłek0,5 kg
cukru trzcinowego100-200 ml
wodysok z 1
cytrynyPrzygotowanie:aronię przebrać, opłukać i wsypać do rondla o grubym dnie, w którym będziemy smażyć
dżem. Część
owoców zmiażdżyć pałką lub tłuczkiem i zasypać
cukrem na całą noc. Delikatne zmiażdżenie
owoców jest konieczne, gdyż mają niesłychanie twardą skórkę i bez tego zabiegu soku raczej nie puszczągdy aronia puści sok rozpocząć smażenie. Gdy nie za wiele puści
soków, dolej
wody. Moją smażyłam około 1,5 godziny
jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do smażącej się aronii. Smażyć następne 30-50 minut, od czasu do czasu mieszającwysmażony
dżem przełożyć do wyparzonych słoiczkówpasteryzować w dużym garnku wypełnionym
wodą do 3/4 wysokości słoików około 15 minutSMACZNEGO !