ßßß Cookit - przepis na Dżem aroniowo - jabłkowy

Dżem aroniowo - jabłkowy

nazwa

Wykonanie

Jeśli zdrowe odżywianie jest dla Ciebie ważne, wprowadź do diety aronię. To prawdziwa bomba witaminowa, ma również bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Związki polifenolowe, które znajdują się w aronii w dużych ilościach mają silne działanie antyoksydacyjne, przeciwdziałają miażdżycy, obniżają ciśnienie, poprawiają wzrok. Więcej o zdrowotnych właściwościach aronii polecam do przeczytania artykuł: tutaj .
W skład aronii wchodzą taniny, którym zawdzięcza swój cierpki smak i antocyjany, które nadają jej kolor. 100 g owoców aronii to 1-2 g polifenoli, w tym 0,5 g antocyjanów. Świeże owoce aronii nie każdemu smakują, ale już w postaci dżemów i konfitur są dużo smaczniejsze. Przygotowałam z aronii dżem z dodatkiem jabłek. Jeszcze podczas smażenia miał cierpkawy smak, ale już po usmażeniu jest naprawdę pyszny. Ponoć przetwory z aronii powinno przygotowywać się po uprzednim przemrożeniu owoców. Mnie zapewniano, iż odmiana o dużych kulkach nie wymaga mrożenia i tak jest w istocie. Jeśli tylko macie okazję, zaopatrzcie się w owoce aronii. Jeśli się zastanawiasz, warto robić przetwory z aronii - podpowiadam, że naprawdę warto ! Robiłam je po raz pierwszy, lecz w przyszłym roku na pewno będę polować na aronię i zrobię z niej znowu przetwory. Tak przygotowana aronia jest równiż świetnym dodatkiem do mięs, podobnie jak żurawina.
Składniki na 4 słoiczki:
1 kg aronii
400-500 g jabłek
0,5 kg cukru trzcinowego
100-200 ml wody
sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
aronię przebrać, opłukać i wsypać do rondla o grubym dnie, w którym będziemy smażyć dżem. Część owoców zmiażdżyć pałką lub tłuczkiem i zasypać cukrem na całą noc. Delikatne zmiażdżenie owoców jest konieczne, gdyż mają niesłychanie twardą skórkę i bez tego zabiegu soku raczej nie puszczą
gdy aronia puści sok rozpocząć smażenie. Gdy nie za wiele puści soków, dolej wody. Moją smażyłam około 1,5 godziny
jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do smażącej się aronii. Smażyć następne 30-50 minut, od czasu do czasu mieszając
wysmażony dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków
pasteryzować w dużym garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików około 15 minut
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/09/dzem-aroniowo-jabkowy.html