Wykonanie

Galette to najłatwiejsze kruche ciasto z
owocami, rodzaj tarty do której nie potrzebujesz foremki. Odręcznie uformowany brzeg ciasta świetnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Środek wypełniony mięciutkimi aromatycznymi
owocami i chrupiący brzeg skusi każdego łakomczucha. Kruche ciasto jest idealne, nawet przy tak wilgotnych owocach jak
jeżyny nie nasiąka wilgocią. Jedyny warunek, musisz poczekać, aż ciasto ostygnie i dopiero wtedy je kroić. Pracy przy nim niewiele, a efekt końcowy pyszny. Bardzo polecam.

Składniki:250 g
mąki - użyłam orkiszowej 63060 g
cukru pudru125 g
masla1
jajo Mszczypta
solijeżyny- około 500 g1-2
brzoskinie - opcjonalniedodatkowo 2-3 łyżki
cukru2-3 łyżki
mlekacukier puder do posypaniaWykonanie:
mąkę wymieszać z
cukrem pudrem i szczyptą
soli. Dodać pokrojone w kawałeczki zimne
masło i rozetrzeć
między palcami, jeszcze lepiej w robocie na "mokry piasek". Dodać
jajko i zagnieść do połączenia składników w zgrabną kulę. Odłożyć do lodówki na 30 minutumyć, odszypułkować i osuszyć na papierowym ręczniku
jeżynyrozwałkować schłodzone ciasto na papierze do pieczenia na placek o grubości 0,5 cm na kształt okręgu o średnicy około 35 cm. Brzegi nie mogą być rozwałkowane za cienko, bo przy zakładaniu popękają na ciasto wysypać
jeżyny, brzegi ciasta założyć na
owoce.
Jeżyny posypać
cukrem, a brzeg ciasta posmarować
mlekiem i również posypać
cukrem. Pod
jeżyny można rozłożyć warstwę z pokrojonych w półplasterki
brzoskwiń. Na zdjęciu oba warianty, oba pyszneciasto piec w 200° C 25-30 minut do zezłocenia brzegówŻYCZĘ SMACZNEGO !