Wykonanie
Burak liściowy, jak wszystkie warzywa, których liście stanowią części jadalne są elementem zdrowej diety. Zawierają cenne dla zdrowia składniki mineralne, mają działanie alkalizujące, ponadto dostarczają sporych ilości karotenu.
Burak liściowy (Beta vulgaris L.) inaczej zwany
boćwiną, mangold,
kapustą rzymską lub
burakiem szpinakowym jest mało w Polsce popularny, w handlu praktycznie nieosiągalny. Znają go jednak i to bardzo dobrze działkowicze.
Burak liściowy występuje bowiem w wielu odmianach, niektóre są bardzo dekoracyjne, jak np. odmiana z czerwonymi łodyżkami jest tak dekoracyjna, że można ją sadzić na ozdobnych rabatach kwiatowych. Ponadto jest bardzo łatwy w uprawie.Nie tylko zdobi ogrody, ale jest naprawdę smaczny, niekłopotliwy i szybki do przygotowania. Jak smakuje? Zielone części smakuja jak
szpinak i podobnie pachną w trakcie przyrządzania. Natomiast łodyżki chrupią jak
kalarepki. Wyglądem przypomina
chińską kapustę pok-choi.CZY ZDROWY JEST
BURAK LIŚCIOWY ?

Owszem, to cenne źródło
białka, żelaza, wapnia, witaminy K, A i C. Jest również bogaty w kwas foliowy oraz witaminy z grupy B, szczególnie B1 i B2zalecany jest diabetykom, osobom z problemami trawiennymi i kobietom w ciążypomocny wszystkim walczącym z anemią, miażdżycą i nadwagąosoby żyjące w nieustannym stresie, przepracowane oraz mało odporne na infekcje również powinny zaprzyjaźnić się z tym warzywemjest lekkostrawny i małokalorycznyMożna go przygotowywać na wiele sposobów, dusić, podawać z
masełkiem i
bułką tartą, ogonki przygotowywać jak
szparagi lub smażyć.Masz
buraka liściowego i nie wiesz co z nim począć? Zapraszam na smaczna zapiekankę z
dorsza z
burakiem liściowym, przepis tutaj .