Wykonanie
Por - to bogate w
sole mineralne i witaminy warzywo jest znakomitym surowcem do przygotowania smacznej, zimowej surówki. Swój specyficzny smak i zapach zawdzięcza olejkom eterycznym, które dzięki zawartości siarki mają właściwości bakteriobójcze. To właśnie one pomagają w walce z jesienno - zimowymi przeziębieniami, dlatego warto na stałe włączyć je do zimowej diety.Więcej o właściwościach
pora pisałam: tutaj, a przepis na wykorzystanie zielonych części zamieściłam wcześniej: tu .Przed przyrządzeniem
porów należy bardzo dokładnie wypłukać ziemię, która zebrała się pomiędzy liśćmi nawet w dolnej białej części. W tym celu najlepiej przeciąć go wzdłuż na pół do 2/3 długości iumyć rozchylając poszczególne warstwy.Do przygotowania tej surówki potrzebne będą tylko białe części
pora.Składniki na 2 porcje:2
pory - tylko jasna, delikatna część1
jabłko2 czubate łyżki
jogurtu greckiego lub
śmietanysok z cytryny2 łyżeczki
miodu lub
cukru2 szczypty
solikoperekWykonanie:° Dokładnie umyte
pory pokroić w cienkie półplasterki, wymieszać z
solą, mocno ucisnąć i odstawić.°
Jabłko obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, skropić
sokiem z cytryny.° Łyżkę
soku z cytryny wymieszać z
miodem na gładki krem i połączyć z
jogurtem. Sos ma
mieć słodko -
winny smak.°
Pora wymieszać z
jabłkiem,
koperkiem i doprawionym
sosem jogutrowym. Surówkę podawać schłodzoną. Smacznego!