Wykonanie

Jeśli zadajemy sobie trud wypiekania domowych słodkości, zadbajmy równiż o składniki do nich najwyższej jakości bez chemicznych dodatków. Większość ciast i deserów wymaga dodatku
cukru waniliowego lub jeszcze bardziej skoncentrowanej
wanilii, czyli extraktu
waniliowego.Oba te składniki bez trudu zrobimy sami w domu.Przepis na domowy
cukier waniliowy:200-300 g drobnego nierafinowanego
cukru trzcinowego Demerara1 strąk
waniliisłoiczek ze szczelnie zamykana pokrywkąWYKONANIE :Słoiczek napełnić
cukrem.
Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Nożem zeskrobać nasionka i wraz z pociętym na kilka kawałków pustym strąkiem umieścić w słoiczku. Zakręcić, wstrzasnąć i gotowe. Można odstawić na półkę z
przyprawami.
Cukier jest gotowy do użycia po około 1-2 tygodniach.W miarę jak
cukru będzie ubywać, dosypujemy nowy. Możemy również dokładać puste strąki zużyte do deserów, żeby zintensyfikować aromat.Przepis na domowy extrakt
waniliowy:200 ml
wódki lub
spirytusu lub pół na pół2 strąki
waniliiszklana buteleczka z zamknięciemWYKONANIE :Strąki przecinamy wzdłuż i nie usuwając nasionek umieścić w buteleczce z
wódką. Jeśli się nie mieszczą pociąć na mniejsze kawałki. Zamknąć butelkę i co jakiś czas wstrząsnać. Już po kilku tygodniach nasz extrakt nabierze ciemniejszej barwy, jednak dopiero po 2-ch miesiącach osiągnie pełnię aromatu.Dojrzały ma barwę mocnej
herbaty. Co jakiś czas można dorzucić puste strąki i w miarę zużywania dolewać nowe porcje
wódki.Nawet jeśli rzadko pieczecie ciasta warto zrobić extrakt
waniliowy, bo można go bardzo długo przechowywać.Mam nadzieję, że się skusicie, bo naprawdę warto!