ßßß Cookit - przepis na Waniliowy niezbędnik świąteczny.Domowy cukier i esencja waniliowa

Waniliowy niezbędnik świąteczny.Domowy cukier i esencja waniliowa

nazwa

Wykonanie

Jeśli zadajemy sobie trud wypiekania domowych słodkości, zadbajmy równiż o składniki do nich najwyższej jakości bez chemicznych dodatków. Większość ciast i deserów wymaga dodatku cukru waniliowego lub jeszcze bardziej skoncentrowanej wanilii, czyli extraktu waniliowego.
Oba te składniki bez trudu zrobimy sami w domu.
Przepis na domowy cukier waniliowy:
200-300 g drobnego nierafinowanego cukru trzcinowego Demerara
1 strąk wanilii
słoiczek ze szczelnie zamykana pokrywką
WYKONANIE :
Słoiczek napełnić cukrem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Nożem zeskrobać nasionka i wraz z pociętym na kilka kawałków pustym strąkiem umieścić w słoiczku. Zakręcić, wstrzasnąć i gotowe. Można odstawić na półkę z przyprawami. Cukier jest gotowy do użycia po około 1-2 tygodniach.
W miarę jak cukru będzie ubywać, dosypujemy nowy. Możemy również dokładać puste strąki zużyte do deserów, żeby zintensyfikować aromat.
Przepis na domowy extrakt waniliowy:
200 ml wódki lub spirytusu lub pół na pół
2 strąki wanilii
szklana buteleczka z zamknięciem
WYKONANIE :
Strąki przecinamy wzdłuż i nie usuwając nasionek umieścić w buteleczce z wódką. Jeśli się nie mieszczą pociąć na mniejsze kawałki. Zamknąć butelkę i co jakiś czas wstrząsnać. Już po kilku tygodniach nasz extrakt nabierze ciemniejszej barwy, jednak dopiero po 2-ch miesiącach osiągnie pełnię aromatu.
Dojrzały ma barwę mocnej herbaty. Co jakiś czas można dorzucić puste strąki i w miarę zużywania dolewać nowe porcje wódki.
Nawet jeśli rzadko pieczecie ciasta warto zrobić extrakt waniliowy, bo można go bardzo długo przechowywać.
Mam nadzieję, że się skusicie, bo naprawdę warto!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/11/waniliowy-niezbednik-swiateczny.html