Wykonanie

Tradycyjne danie znane na całym świecie w rożnych odsłonach. Chociaż bywa, iż deser ten jest przyrządzany na bazie
mleka kokosowego, jak w niektórych regionach Indii, to jego liczne oblicza różnią się przede wszystkim dodatkami - można przytoczyć tutaj preferencje Norwegów do
ryżu na mleku z dodatkiem
cynamonu, zaś inklinacj ę Francuzów do jego najbardziej powszechnej wersji z
wanilią, którą dzisiaj przedstawię. Przepis na bardziej orzeźwiającą wersję z
truskawkami prezentuję tutaj .Składniki:100 g
ryżu białego okrągłego1l
mleka5 łyżek
cukru trzcinowego1 saszetka
cukru waniliowegokilka kropel ekstraktu
waniliowegoWykonanie:Przekroić
laskę wanilii wzdłuż, a następnie wydrążyć nożem nasiona, przełożyć do
mleka, które należy zagotować wraz z
laską wanilii,
cukrem trzcinowym i
cukrem waniliowym. Zmniejszyć ogień, wsypać
ryż, gotować na małym ogniu przez godzinę do uzyskania kremowej konsystencji. Podawać w pucharkach wedle preferencji w temperaturze pokojowej, na ciepło lub schłodzone.