Wykonanie

Korzyści z domowego przetwórstwa nie trzeba nikomu uzasadniać tym bardziej, że wróciła"
moda" na domowe kompoty, w ogóle na domowe
przetwory. Posiadacze działek i przydomowych ogródków będąc zmuszeni do racjonalnego zagospodarowania swoich zbiorów robią
przetwory od zawsze, nie zważając na
mody. Będąc szcześliwą posiadaczką drzewka
brzoskwiniowego od lat robię słoiki. Nie muszę dodawać jak dużą mają przewagę nad tymi
brzoskwiniami z puszki.
Brzoskwinie zaliczane są do najsmaczniejszych
owoców świata, często nazywane królową
owoców. Należą do grupy Prunus Persica, tej samej co
śliwki. Uprawiane są od ponad 4000 tysięcy lat, a pochodzą z Chin.Nie ma
owoców, które zawartością witamin i składników mineralnych dorównują
brzoskwiniom,
nektarynkom i
morelom. Dlatego powinniśmy jeść je przez cały rok. W sezonie świeże, w zimie w przetworach i suszone.CO CENNEGO DLA NASZEGO ZDROWIA ZNAJDZIESZ W BRZOSKWINIACH ?
Brzoskwinie są cennym źródłem beta-karotenu i błonnika.Zawierają też spore ilości witamin z grupy B, witaminę PP i nieco C. Warto je jeść ze skórką. "Zamszowa" skórka
brzoskwiń jest łatwostrawna, podobnie jak cały
owoc, a przeczyszczająco może działać tylko jego niedojrzały miąższ.Najcenniejszym bogactwem
brzoskwiń są pierwiastki mineralne: wapń (40 mg), żelazo (5mg), magnez (10 mg) oraz bor, selen, mangan, cynk i miedź. Dlatego
owoce te powinni jeść chorzy na anemię, kobiety w ciąży, a także wegeterianie.Działają moczopędnie i wspomagają trawienie. Jadane regularnie oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. To ważne dla chorych na reumatyzm i nerki.Nie zawierają tłuszczu i
sodu, więc można je polecić osobom z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu.Kwasy organiczne w brzoskwiniach przyczyniają się do zachowania równowagi kwasowo-zasadowej, z natury są bowiem zasadotwórczeZatem, jedzmy je na zdrowie!

Kompot z
brzoskwiń:4-5 kg dorodnych, dojrzałych
brzoskwiń3 litry
wody9 łyżek
brązowego cukru8 słoików o pojemnosci 0 , 7 lWykonanie:
Brzoskwinie dokładnie umyć, przepołowić i usunąć pestkę.Z
wody i
cukru przygotować
syrop. Na każdy litr
wody trzeba liczyć minimum po 3 łyżki
cukru. Nie jest to kompot zbyt słodki, taki w sam raz.
Wodę z
cukrem zagotować i ostudzićW wyparzonych słoikach ciasno układać połówki
brzoskwiń i zalać przygotowana
syropem. Zaraz zamknąć i wstawić do garnka z
wodą, wyłożonego papierowym ręcznikiem.
Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 20 minut. Czas liczymy od zagotowania
wody. Słoiki wyjąć i studzić poza garnkiemUwaga: jeśli
brzoskwinie są małe i źle odchodzą od pestek, można zagotować je w całości. Trzeba jednak pamiętać, że pestki
brzoskwiń zawierają cyjanowodór (silna trucizna), dlatego taki kompot nie może być zbyt długo przechowywany. Ten bez pestek jest trwalszy.