ßßß Cookit - przepis na Kompot z brzoskwiń, zalety zdrowotne brzoskwiń - zimowe zapasy

Kompot z brzoskwiń, zalety zdrowotne brzoskwiń - zimowe zapasy

nazwa

Wykonanie

Korzyści z domowego przetwórstwa nie trzeba nikomu uzasadniać tym bardziej, że wróciła" moda" na domowe kompoty, w ogóle na domowe przetwory. Posiadacze działek i przydomowych ogródków będąc zmuszeni do racjonalnego zagospodarowania swoich zbiorów robią przetwory od zawsze, nie zważając na mody. Będąc szcześliwą posiadaczką drzewka brzoskwiniowego od lat robię słoiki. Nie muszę dodawać jak dużą mają przewagę nad tymi brzoskwiniami z puszki.
Brzoskwinie zaliczane są do najsmaczniejszych owoców świata, często nazywane królową owoców. Należą do grupy Prunus Persica, tej samej co śliwki. Uprawiane są od ponad 4000 tysięcy lat, a pochodzą z Chin.
Nie ma owoców, które zawartością witamin i składników mineralnych dorównują brzoskwiniom, nektarynkom i morelom. Dlatego powinniśmy jeść je przez cały rok. W sezonie świeże, w zimie w przetworach i suszone.
CO CENNEGO DLA NASZEGO ZDROWIA ZNAJDZIESZ W BRZOSKWINIACH ?
Brzoskwinie są cennym źródłem beta-karotenu i błonnika.
Zawierają też spore ilości witamin z grupy B, witaminę PP i nieco C. Warto je jeść ze skórką. "Zamszowa" skórka brzoskwiń jest łatwostrawna, podobnie jak cały owoc, a przeczyszczająco może działać tylko jego niedojrzały miąższ.
Najcenniejszym bogactwem brzoskwiń są pierwiastki mineralne: wapń (40 mg), żelazo (5mg), magnez (10 mg) oraz bor, selen, mangan, cynk i miedź. Dlatego owoce te powinni jeść chorzy na anemię, kobiety w ciąży, a także wegeterianie.
Działają moczopędnie i wspomagają trawienie. Jadane regularnie oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. To ważne dla chorych na reumatyzm i nerki.
Nie zawierają tłuszczu i sodu, więc można je polecić osobom z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu.
Kwasy organiczne w brzoskwiniach przyczyniają się do zachowania równowagi kwasowo-zasadowej, z natury są bowiem zasadotwórcze
Zatem, jedzmy je na zdrowie!
Kompot z brzoskwiń:
4-5 kg dorodnych, dojrzałych brzoskwiń
3 litry wody
9 łyżek brązowego cukru
8 słoików o pojemnosci 0 , 7 l
Wykonanie:
Brzoskwinie dokładnie umyć, przepołowić i usunąć pestkę.
Z wody i cukru przygotować syrop. Na każdy litr wody trzeba liczyć minimum po 3 łyżki cukru. Nie jest to kompot zbyt słodki, taki w sam raz. Wodę z cukrem zagotować i ostudzić
W wyparzonych słoikach ciasno układać połówki brzoskwiń i zalać przygotowana syropem. Zaraz zamknąć i wstawić do garnka z wodą, wyłożonego papierowym ręcznikiem. Woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 20 minut. Czas liczymy od zagotowania wody. Słoiki wyjąć i studzić poza garnkiem
Uwaga: jeśli brzoskwinie są małe i źle odchodzą od pestek, można zagotować je w całości. Trzeba jednak pamiętać, że pestki brzoskwiń zawierają cyjanowodór (silna trucizna), dlatego taki kompot nie może być zbyt długo przechowywany. Ten bez pestek jest trwalszy.
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/09/kompot-z-brzoskwinzalety-zdrowotne.html