Wykonanie

Genialny torcik na letnie upały. Lekko, zdrowo i pysznie. Kompozycja smaku
jogurtu greckiego z kremem
kokosowym wzbudziła mój zachwyt już w deserze, który robiłam wcześniej. Przepis znajduje się tutaj: klik . Mały dodatek
żelatyny sprawił, że deser zamienił się w torcik. Bardzo polecam zamiast
śmietany kremówki użyć
śmietanki kokosowej. Zamiana ze wszech miar korzystna dla naszego zdrowia i obwodu naszych bioder, nie wspominając już o smaku.Upiekłam go w foremce o przekroju 20 cm.

Składniki na spód :7 sucharków pełnoziarnistych -70 g2 łyżki wiórkow
kokosowych50 g
masłaSkładniki na masę :500 g
jogurtu greckiego250 g
śmietanki kokosowej4 łyżki
cukru pudru (
miodu lub
stewii)6
płatków żelatyny (10 g)Dodatkowo :

1/2 opakowania
galaretki malinowej (na 250 ml
wody)250 g
jagód (lub
borówki amerykańskiej)Wykonanie:Sucharki,
wiórki kokosowe i
masło (może być prosto z lodówki-twarde) wrzucić do kielicha blendera i rozdrobnić. Powstałą masę wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać, docisnąć do dna i wstawić do lodówki, żeby stężała.Rozpuścić
żelatynę wg zaleceń na opakowaniu. Zrobiłam to dosłownie w
trzech łyżkach
wody.
Śmietankę kokosową ubić w misie miksera. Nie ubije się na sztywno jak kremówka, ale lekko się napowietrzy i wzburzy. Cały czas ubijając dodajemy porcjami
jogurt grecki i
cukier.Ubicie
śmietanki kokosowej w dużej mierze zależy od rodzaju
mleka kokosowego jakie zakupimy. Najlepiej wybrać takie z dużą zawartością ekstraktu z
kokosa. Jedyne co możemy zrobić, to uważać przy zbieraniu
śmietanki z
mleka kokosowego, by nie zmieszać jej z
wodą z puszki. Wtedy mamy większą gwarancję, że dobrze się ubije i będzie mocno puszysta.Do rozpuszczonej
żelatyny dodać 2 łyżki masy jogurtowej, dokładnie wymieszać i dopiero
potem połączyć, małymi porcjami z masą
jogurtową. Wylać na przygotowany spód i wstawić do lodówki.Gdy masa już zacznie tężeć (pilnowałam tego momentu) wyłożyć pierwszą warstwę
jagód, lekko je wciskając w masę.Przygotowujemy
galaretkę owocową. Wystudzić do momentu, aż zacznie się ścinać.Gdy masa jogurtowa częściowo już skrzepnie wylać połowę
galaretki i wyłożyć resztę
jagód, a
jagody wystające ponad
galaretkę, przy pomocy pędzelka posmarowałam resztką
galaretki.Na całą noc wstawić do lodówki, by następnego dnia delektować się przepysznym torcikiem. Życzę smacznego!