ßßß Cookit - przepis na Spätzle orkiszowe pełnoziarniste

Spätzle orkiszowe pełnoziarniste

nazwa

Wykonanie

Oto następna propozycja spätzli pełnoziarnistych. Tym razem z mąki orkiszowej i grysiku orkiszowego. Również smakowite, lecz bardziej dla wielbicieli trochę twardszych kluseczek. Nam z mężem bardzo smakowały.
Składniki na 3 spore porcje:
125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej- Dinkelvollkornmehl
125 g grysiku z mąki orkiszowej pełnoziarnistej- Dinkelvollkorngrieß
2 duże jaja
150 ml wody mineralnej, zwykłej lub mleka (dałam wodę )
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli, gałka muszkatałowa
Wykonanie:
Wszystkie składniki wyrobić na gładką, jednolitą masę. Zrobić to przy pomocy miksera lub ręcznie, wtedy najlepiej drewnianą łyżką. Robię to łyżką, aż ukażą się pęcherzyki powietrza.
Przecierać do garnka z posoloną, gotujacą się wodą przez sitko do spätzli, gdy wypłyną gotować jeszcze kilka minut, aż urosną. Wyłowić łyżką cedzakową i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/04/spatzle-orkiszowe.html