Wykonanie

Deser typu „raz-dwa-trzy i do pieca”. Raz: wziąć kokilki. Dwa: wsypać
płatki owsiane i
jabłka. Trzy: polać
jogurtem.
Jogurt zagęści się, po upieczeniu będzie przypominał konsystencję
sera białego. Możecie dodać do niego pół łyżeczki
miodu na każdą kokilkę – będzie idealnie słodkie, a
miód przy okazji podkreśli smak
owoców i
płatków. Za wisienkę na torcie niech posłuży zmielony
cynamon. Spróbujcie, jest pyszne!


Składniki na 2 kokilki:jedno duże, słodkie
jabłkogarść
płatków owsianych bez dodatkówłyżeczka
mioducztery łyżki gęstego
jogurtu naturalnego (lub zmielonego
twarogu)
cynamonPrzygotowanie:Umyj i obierz
jabłko, usuń pestki, pokrój
owoc na kawałki.
Jabłko wymieszaj z
płatkami owsianymi: po pół garści
płatków na każdą foremkę. Zalej
jogurtem wymieszanym z
miodem, całość obficie posyp
cynamonem, że po zapieczeniu zrobiła się na wierzchu skorupka. Piecz w temperaturze 175 o C, aż zacznie pachnieć, a wierzch będzie złotobrązowy. Mi zajęło to ok. 30 minut.


Jan Twardowski, Miłość