ßßß Cookit - przepis na 54. Tapioka w wersji świątecznej

54. Tapioka w wersji świątecznej

nazwa

Wykonanie

Dziś po raz pierwszy próbuję tapiokę. A z racji tego że jutro już święta , więc musi być w wersji świątecznej. Te kuleczki tapioka bardzo mi zasmakowały, kiedy zobaczyłam je w sobotę w moim ulubionym sklepie bio musiałam ją wziąć.
Tapiokę moczyłam przez całą noc w mleku z dodatkiem przyprawy korzennej. A rano dodałam jeszcze karob, bo bardzo mi zasmakował i chyba będę dodawać go do każdego śniadania. A to nie koniec świątecznych przysmaków. Po ugotowani nadziałam go domowym be zcukrowym dżemem pomaraczńowym a na wierz dodałam piernik bananowy. Oczywiście podgryzałam jeszcze słodziutkimi mandarynkami.
Tapioka na mleku z przyprawami korzennymi, nadziana domowym dżemem pomarańczowym, podana z bananowym piernikiem, mandarynki
Przepis na tapiokę
- 60 g tapioki
- 300 ml mleka
- przyprawa korzenna
- łyżeczka karobu
- dżem ( u mnie domowy pomarańczowy)
Tapiokę zalać na noc mlekiem z przyprawami korzennymi. Rano gotować do momentu, kiedy kuleczki staną się przezroczyste. Włożyć do kubeczka ( tapioka - dżem - tapioka) i dodać ulubione dodatki
Wczoraj byłam w Rossamnnie a tam miła promocja na wszystkie rzeczy świąteczne - 70 % . A kupiłam kilka produktów :
Świeczki, figurki, ręczniczek w pierniczki, serwetki
Dziś jadę na ostatnie zakupy przed święteczne. A po południu zaczynam lepienie uszek z babcią. Babcia robi swoją wersję z mąką pszenną a ja swoją uzdrowioną z mąką pełnoziarnistę orkiszową.
Snieg niestety wczoraj stopniał a ja liczyłam że utrzyma się do świąt.
Dziadek zrobił mi wczoraj niespodziankę i przyniósł mi ritterkę gorzką , której jeszcze nie miałam okazji spróbować a na pewno jest pyszna. Następnym razem obiecał mi przynieść gorzkę Studentcką *_*
Źródło:http://glutenfreebreakfast.blogspot.com/2013/12/54-tapioka-w-wersji-swiatecznej.html