Wykonanie
Dzisiaj obchodzę moje 17 urodzinki, więc do dorosłości pozostał się tylko rok. Z tej okazji wykorzystuję nową
mąkę w placku - jest to
mąką gryczana. Ale ma towarzystwo czyli
płatki gryczane. Do środka muszą być oczywiście jakieś dodatki. Dziś dodałam moje ulubione smaki. A są puere z dyni,
truskawki ( świeżee !!!),
suszone śliwki i
przyprawa korzenna. Na wierzchu oczywiście musi być bogato. Dziś postawiłam na
jogurt grecki,
mandarynki,
borówki amerykańskie ( świeże !!!)i trochę egzotyki -
granat. Wszystko posypałam
orzechami -
migdałami, włoskimi,
nerkowcami i laskowymi :)


Gryczane placek ( z
płatków i
mąki) z pueere z dyni,
truskawkami,
suszonymi śliwkami i
przyprawą korzenną podane z
jogurtem greckim,
borówkami amerykańskimi,
granatem,
mandarynkami,
nerkowcami,
orzechami laskowymi,
orzechami włoskimi i
migdałamiPrzepis:- 5 łyżek
płatków gryczanych- 2 łyżki
mąki gryczanej- 1/2 szkl
mleka- 1/2 łyżeczki proszku- łyżeczka
przyprawy korzennej-
jajko- dowolne dodatki
Płatki zalać
mlekiem na noc. Rano dodać
mąkę,
proszek do pieczenia,
jajko,
przyprawę korzenną. Wszystko wymieszać i dodać do środka ulubione dodatki. Piec na teflonowej patelni. Podawać z ulubionymi dodatkamiDzisiejszy dzień będzie pięknie spędzony. Po pierwsze jem pyszne śniadanie, po drugie idę tylko na 4 lekcje do szkoły a po trzecie
jadę na warsztaty chemiczne.