Wykonanie
Przepyszny i orzeźwiający
napój z
lodami arbuzowymi i naturalną
herbatą miętową. Można go przygotować z dodatkiem
rumu, wówczas zamieni się w pysznego, letniego
drinka, idealnego na te
słoneczne dni.Składniki (2
napoje):
lody arbuzowe1/4
arbuza2 łyżki
cukrudodatkowo dla dorosłych2 łyżki
rumunapój2 saszetki
herbaty ziołowej Mięta (Posti)300 ml
wody1 łyżka
cukrusok z 1/2
cytryny2 łyżki
syropu grenadynadodatkowo dla dorosłych100 ml
rumu40 ml
likieru cytrynowegokostki
loduPrzygotowujemy
lody.Wersja 1:
Arbuza kroimy na kawałki, usuwamy pestki, a czysty miąższ umieszczamy w kielichu blendera i rozcieramy całkowicie. Przecedzamy go przez sitko (usuniemy w ten sposób pozostałe pestki lub ich części) bezpośrednio do rondelka o grubym dnie. Sok podgrzewamy z dodatkiem
cukru na małym ogniu około 5-7 minut (
cukier musi się całkowicie rozpuścić). Następnie ściągamy naczynie z ognia i studzimy jego zawartość (do całkowicie zimnego soku możemy dodać 2 łyżki
rumu). Całość przelewamy do miski i umieszczamy w zamrażalniku na minimum 4 godziny. Następnie wyjmujemy formę i za pomocą łyżeczki zeskrobujemy
arbuzową taflę. Rozkruszone
lody ponownie zamrażamy (1-2 godziny).Wersja 2:Za pomocą specjalnej łyżki do
melonów wydrążamy miąższ
arbuza tworząc kulki. Nabijamy je naprzemiennie z liskami
mięty na wykałaczkę i zamrażamy.
Lody wyjmujemy z lodówki tuż przed podaniem.Przygotowujemy
napój.
Torebki z
miętą zalewamy niewielką ilością wrzątku (100 ml). Pozostawiamy je pod przykryciem 5-7 minut. Następnie saszetki wyławiamy, a napar słodzimy i studzimy. Dolewamy do niego pozostałą
wodę i
sok z cytryny (w tym momencie możemy dodać również
likier i
rum).
Napój rozlewamy do szklanek. Wlewamy po łyżce grenadyny, dodajemy po 2-3 kostki
lodu i
lody arbuzowe.
Przepis dodaję do konkursu organizowanego przez
Brand Republic Sp. z o.o. Sp.k.