Wykonanie
Lato za pasem, choć muszę przyznać, że w Goteborgu pada i pada, a na dodatek nie jest za ciepło. Synoptycy obiecują poprawę pogody, ale wiecie jak to jest, zależy w którą stronę powieje wiatr od morza. Jak na razie przeciwdeszczowa kurtka i kalosze to mój nieodzowny codzienny rynsztunek. Ale mamy już czerwiec, więc jakaś nadzieja jest, że słońce pokaże się w końcu na dłużej.A tym czasem zapraszam na przepis miesiąca, którego tematem w czerwcu są letnie
napoje i
drinki. Bardzo lubię domowej roboty
napoje, zwłaszcza latem, kiedy to nie brakuje świeżych
owoców. Lubię też
drinki z minimalną ilością
alkoholu, a do nick z pewnością należy mojito. Podstawą dobrego
drinku są oczywiście proporcje. Nie lubię przesadzać z
alkoholem, po co się krzywić po każdym łyczku, kiedy można zrobić delikatny
drink, który orzeźwia i relaksuje.Mojito,
drink z dodatkiem
mięty i
limonki jest niewątpliwie
hitem lata. Słynny
drink na bazie białego
rumu, pochodzący z
Kuby, o orzeźwiającym słodko kwaśno
miętowym smaku. Pachnie wspaniale, sam zapach już wprawia mnie w błogie znużenie.Czekam na Wasze propozycje zarówno te bezalkoholowe jak i
alkoholowe.
Orzeźwiające mojitoSkładniki:2
drinkigarść liści
mięty4 łyżki
syropu z
cukru80 ml białego
rumu2
limonkikostki
lodugazowana
wodaPodziel
limonki na małe kawałki lub plasterki i zalej
syropem. Ułóż liście
mięty kostki
lodu i wlej
rum. Całość uzupełnij gazowaną
wodą mocno schłodzoną. Spożywaj bezpośredni po zrobieniu. SmacznegoPolecane przepisyZimny
napój z zielonej
herbatyPrzepis miesiąca –
lody,
sorbety, parfait i semifreddo