Wykonanie

Bardzo ciężkie, wilgotne i
czekoladowe ciasto, którego
słodycz przełamałam kwaskowatym
dżemem morelowym babci mojego Ł. Przygotowuje się je niezwykle szybko. Warto więc poświęcić chwilkę, gdyż zadowoli podniebienia najwybredniejszych domowników.Składniki:ciasto150 g
gorzkiej czekolady150 g
masła200 g
cukru3/4 szklanki
mąki4
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaponadtosłoiczek kwaśnego
dżemu morelowegopolewa1 tabliczka
gorzkiej czekolady1 łyżka
miodu1/2 szklanki
śmietany 30%Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce (co 30 sekund należy ją przemieszać, aby się nie przypaliła).
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy z
cukrem na prawie białą masę. Do tłuszczu stopniowo dodajemy
jajka i mieszamy całość, by składniki się połączyły.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy ją do masy jajecznej. Następnie wkręcamy delikatnie rozpuszczoną
czekoladę. Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy je około 30 minut (do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180*C. Gotowe ciasto odstawiamy do przestudzenia. Następnie kroimy je wzdłuż na połówki. Dolną część smarujemy obficie
dżemem morelowym. Wykładamy drugi placek.Przygotowujemy polewę.
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce (co 30 sekund należy ją przemieszać, aby się nie przypaliła). Do ciepłej
czekolady dodajemy
miód i (cały czas mieszając)
śmietanę. Gładką polewą pokrywamy wierzch ciasta. Całość możemy udekorować wiórkami
białej czekolady lub kandyzowanymi
owocami.
