Wykonanie
26 października 2014
Bardzo prosta w przygotowaniu
sałatka wywodząca się z kuchni wietnamskiej. Chciałam przygotować ją już jakiś czas temu, ale bardzo ciężko znaleźć białą
rzodkiew w marketach. Dopadłam ją ostatecznie przez przypadek wczoraj w Kauflandzie.
Sałatkę możemy podawać zarówno z daniami azjatyckimi, amerykańskimi fast-foodami, jak i naszymi tradycyjnymi potrawami np. ze
schabowym, czy roladami.WIETNAMSKA
SAŁATKA Z
MARCHEWKI I BIAŁEJ RZODKWISkładniki (3 słoiczki o pojemności 300 ml):1 duża biała
rzodkiew2 duże
marchewki1
papryczka chillizalewa100 ml
octu ryżowego3 łyżki
cukru150 ml
wody1 łyżka
soli3 liście kafiru1 łodyga
trawy cytrynowejMarchewki i
rzodkiew obieramy i kroimy w długie, cienkie i równe słupki. Papryczkę kroimy w drobną kostkę (pestki odrzucamy).W rondelku zagotowujemy
ocet,
cukier,
wodę,
sól, liście kafiru i
trawę cytrynową. Gdy
cukier się rozpuści zdejmujemy naczynie z ognia. Studzimy zalewę.Warzywa przekładamy do suchych, wyparzonych słoiczków. Zalewamy je zalewą, zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce.
Sałatka jest gotowa już po kilku godzinach.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.