ßßß Cookit - przepis na TARTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, TRUSKAWKAMI, JEŻYNAMI I BORÓWKAMI

TARTA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, TRUSKAWKAMI, JEŻYNAMI I BORÓWKAMI

nazwa

Wykonanie

Efektowna tarta, której składnikiem najważniejszym jest słodka, kremowa masa z białej czekolady. Mocno czekoladowy, kruchy spód i owoce sezonowe stanowią (niezwykle pyszne) dopełnienie ciasta. Deser znika w mgnieniu oka ze stołu.
Składniki:
kruche ciasto
2 tabliczki białej czekolady
1 szklanka śmietanki 30%
2 budynie śmietankowe
1 i 1/2 szklanki mleka
truskawki
borówki amerykańskie
jeżyny
Przygotowujemy kruche ciasto. Przepis modyfikujemy dodając 2 łyżki kakao kosztem mąki pszennej. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykładamy nim formę, nieco naciągając ciasto ponad jej brzegi. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi. Podpiekamy spód 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Następnie usuwamy obciążniki oraz papier i ponownie podpiekamy ciasto 10 minut.
W tym czasie śmietanę podgrzewamy (nie zagotowujemy jej jednak). Czekoladę kruszymy i umieszczamy w misce. Zalewamy ją gorącą śmietanką. Masę mieszamy silikonową szpatułką do czasu, aż składniki się połączą. Budynie śmietankowe rozpuszczamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko podgrzewamy, a gdy zacznie się gotować dolewamy do niego mieszaninę z budyniem i rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką. Gotujemy całość jak budyń. Gotową masę wylewamy od razu na kruchy spód. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Wymyte i osuszone owoce wykładamy na wierzch tarty.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/05/tarta-z-biaa-czekolada-truskawkami.html