Wykonanie

Efektowna
tarta, której składnikiem najważniejszym jest słodka, kremowa masa z
białej czekolady. Mocno
czekoladowy, kruchy spód i
owoce sezonowe stanowią (niezwykle pyszne) dopełnienie ciasta. Deser znika w mgnieniu oka ze stołu.Składniki:kruche ciasto2 tabliczki
białej czekolady1 szklanka
śmietanki 30%2 budynie
śmietankowe1 i 1/2 szklanki
mlekatruskawkiborówki amerykańskiejeżynyPrzygotowujemy kruche ciasto. Przepis modyfikujemy dodając 2 łyżki
kakao kosztem
mąki pszennej. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykładamy nim formę, nieco naciągając ciasto ponad jej brzegi. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi. Podpiekamy spód 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C. Następnie usuwamy obciążniki oraz papier i ponownie podpiekamy ciasto 10 minut.W tym czasie
śmietanę podgrzewamy (nie zagotowujemy jej jednak).
Czekoladę kruszymy i umieszczamy w misce. Zalewamy ją gorącą
śmietanką. Masę mieszamy silikonową szpatułką do czasu, aż składniki się połączą. Budynie
śmietankowe rozpuszczamy w 1/2 szklanki
mleka. Pozostałe
mleko podgrzewamy, a gdy zacznie się gotować dolewamy do niego mieszaninę z
budyniem i rozpuszczoną
czekoladę ze
śmietanką. Gotujemy całość jak
budyń. Gotową masę wylewamy od razu na kruchy spód. Odstawiamy ciasto w chłodne miejsce na 2-3 godziny. Wymyte i osuszone
owoce wykładamy na wierzch tarty.

