Wykonanie

Do
lodów chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Ja uwielbiam wszystkie smaki, formy i rodzaje. Nabyłam ostatnio (właściwie mój Ł. nabył dla Nas) specjalną maszynkę do
lodów (nic tylko kręcę i mrożę i testuję i znów kręcę...).
LODY CZEKOLADOWESkładniki:100 g
czekolady gorzkiej5 kostek
czekolady mlecznej300 ml
śmietany 30%40 g
cukru150 g
jogurtu naturalnegoDo rondelka o grubym dnie wkładamy połamaną
czekoladę gorzką, wlewamy
śmietanę i wsypujemy
cukier. Podgrzewamy całość na małym ogniu, aż
cukier i
czekolada się rozpuszczą. Zdejmujemy naczynie z ognia i dodajemy
jogurt. Całość odstawiamy do przestudzenia. Do zimnej masy dodajemy posiekaną
czekoladę mleczną. Dalej postępujemy zgodnie z instrukcją obsługi naszej maszynki do
lodów.Takie
lody można przygotować ręcznie. Postępujemy jak wyżej, przelewamy
lody do pojemnika plastikowego i chłodzimy w zamrażarce, od czasu do czasu mieszając.