ßßß Cookit - przepis na ŻUREK WIELKANOCNY

ŻUREK WIELKANOCNY

nazwa

Wykonanie

19 kwietnia 2014
Zupę tę uwielbiam za to, że można ją dowolnie modyfikować. Na wigilijnym stole króluje taka z suszonymi grzybami, czysta, bezmięsna. Z kolei dziś naszymi żołądkami zawładnęła wersja z wędzonką i chrzanem.
ŻUREK WIELKANOCNY
Składniki (2 litry zupy):
wywar warzywno-mięsny
20 dag wędliny
20 dag/2 kiełbasy
10 dag boczku wędzonego
1 i 1/2 szklanki żurku
2 łyżki chrzanu
Przygotowujemy wywar warzywno-mięsny (dodajemy wędzone kości z kotleta zamiast zwykłych).
Do gotowego bulionu wrzucamy pokrojoną wędlinę i boczek (w paseczki) oraz kiełbasę (w plasterki). Całość gotujemy 10-15 minut. Następnie wlewamy żurek. Zupę gotujemy kolejne 10 minut. Pod sam koniec dodajemy starty chrzan*. Żurek podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo.
* Jeśli wolicie wersję pikantniejszą (tak jak ja), to dodajcie 2 łyżeczki chrzanu bezpośrednio do zupy na talerzu.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/04/zurek-wielkanocny.html