Wykonanie
19 kwietnia 2014
Zupę tę uwielbiam za to, że można ją dowolnie modyfikować. Na wigilijnym
stole króluje taka z
suszonymi grzybami, czysta, bezmięsna. Z kolei dziś naszymi żołądkami zawładnęła wersja z wędzonką i
chrzanem.ŻUREK WIELKANOCNYSkładniki (2 litry zupy):
wywar warzywno-
mięsny20 dag
wędliny20 dag/2
kiełbasy10 dag
boczku wędzonego1 i 1/2 szklanki
żurku2 łyżki
chrzanuPrzygotowujemy
wywar warzywno-
mięsny (dodajemy wędzone kości z kotleta zamiast zwykłych).Do gotowego
bulionu wrzucamy pokrojoną
wędlinę i
boczek (w paseczki) oraz
kiełbasę (w plasterki). Całość gotujemy 10-15 minut. Następnie wlewamy żurek. Zupę gotujemy kolejne 10 minut. Pod sam koniec dodajemy starty
chrzan*. Żurek podajemy z
jajkami ugotowanymi na twardo.
* Jeśli wolicie wersję pikantniejszą (tak jak ja), to dodajcie 2 łyżeczki
chrzanu bezpośrednio do zupy na talerzu.Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.