Wykonanie
CHLEBKI PITASkładniki:600 g białej
pszennej maki20 g świeżych
drożdży2 łyżeczki
soli280 g letniej
wody1 łyżeczka
cukru4 łyżki
oliwy z oliwekDrożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z
cukrem.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy rozpuszczone
drożdże,
sól,
wodę i
oliwę. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Zostawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Formujemy kulki, które układamy na posypanej
mąką stolnicy i zostawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę.Każdą z kulek rozwałkowujemy na placki grubości około 5 mm, oprószamy z wierzchu
mąką i zostawiamy pod przykryciem na 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230*C (do środka wkładamy blaszkę na której będziemy piec
chlebki). Gdy
bułki podwoją swoją objętość układamy je na mocno nagrzanej blaszce. Pieczemy
chlebki około 6-7 minut, aż ładnie się napuszą i lekko zarumienią.


