Wykonanie
Chlebki pitaSkładniki3 szkl
mąki pszennej1 łyżeczka
soli3 łyżki
oliwyzaczyn1 szkl
wody (ciepłej)15g
drożdży świeżych1 łyżka
cukru1 łyżka
mąkiSposób przygotowaniaKrok 1Podgrzać
wodę, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wkruszyć w nią
drożdże, dodać po łyżce
mąki i
cukru. Wymieszać i odstawić, aby wyrosło.Krok 2
Mąkę,
sól i
oliwę przygotować w dużej misce. Wlać wyrośnięty zaczyn. Wymieszać łyżką i zagnieść ciasto ręką. Podzielić na 8 kulek. Każdą kulkę rozwałkować na 3-4 mm placek. Odłożyć na chwilę.Krok 32 duże blachy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200*C na parę minut, aby się rozgrzały. Nie wykładać ich niczym.Krok 4Wyjąć gorące blachy i ułożyć na nich placki. Na każdej po 4. Jeśli się nie zmieszczą, to mogą troszkę na siebie nachodzić. Nic się nie stanie.Krok 5Piec ok 10-15 minut przekładając na drugą stronę. Mój piekarnik nierówno piecze, dlatego musiałam przestawiać też blachy co nieraz oprócz przewracania
chlebków.