Wykonanie
24 listopada 2013

Nie ma nic pyszniejszego od aromatycznego rosołu z domowym
makaronem.ROSÓŁ Z
MAKARONEMSkładniki:
makaron (5 porcji):2 szklanki
mąki2
jajka5 łyżek
wody1/2 łyżeczki
solirosół
bulion warzywno-mięsny1 skrzydełko z
indyka1/2 kg
mięsa wołowegoGotujemy
bulion warzywno-mięsny (ja zamiast kości z kotleta dałam
filet z indyka i
mięso wołowe).Przygotowujemy
makaron.Do dużej miski przesiewamy
mąkę. W środku robimy za pomocą szklanki dziurę. Wlewamy do niej rozkłócone (z
wodą i
solą)
jajka. Łączymy składniki początkowo widelcem, a później rękami. Wyrabiamy ciasto dość długo (musi być elastyczne i jednolite). Rozwałkowujemy je następnie na bardzo cieniutki płat. Suszymy go około 1 godziny, posypujemy delikatnie
mąką i kroimy w paski (im dłuższy pasek, tym dłuższe będą
nitki). Przepuszczamy plastry ciasta przez maszynkę do
makaronu. Gotujemy nasze
nitki w lekko osolonej wodzie około 8 minut.Układamy
makaron w miseczce, posypujemy go
natką pietruszki i
marchewką. Podajemy z rosołem.







Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.