ßßß Cookit - przepis na MARYNOWANE GRZYBKI

MARYNOWANE GRZYBKI

nazwa

Wykonanie

MARYNOWANE GRZYBKI
24 września 2013
MARYNOWANE GRZYBKI
Składniki (3 słoiczki 1/2 litrowe):
2 kg młodych grzybków ( podgrzybki, maślaki)
1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
1 litr wody
3 listki laurowe
9 bobków ziela angielskiego
3 cebule
1 płaska łyżeczka cukru
Podgrzybki i maślaki (prosto z lasu) oczyszczamy i myjemy dokładnie. W dużym garnku zagotowujemy 2 litry wody. Doprowadzamy ją do wrzenia, wsypujemy 2 płaskie łyżki soli (na 1 litr wody-1 płaska łyżka soli) i grzyby. Obgotowujemy je wstępnie przez 20-25 minut. Następnie odcedzamy je na sicie i układamy w słoikach.
Zagotowujemy 1 litr wody. Dodajemy do niej ocet, ziele angielskie, listki laurowe, cukier oraz pokrojoną w piórka cebulę. Gotujemy zalewę 15 minut. Jeszcze gorącą rozlewamy do słoiczków - musi przykryć grzyby.
Grzyby wekujemy pod kocem .
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/09/marynowane-grzybki.html