Wykonanie
Upały dały się nam ostatnio we znaki. Ale zamiast narzekać, warto było wykorzystać to nasze polskie słoneczko do czegoś bardzo pożytecznego. Ja tak zrobiłam, a efekt prezentuję poniżej. Wysokie temperatury, niebo bez jednej chmurki i oto w słoiczkach wylądowały pyszne
pomidory suszone na słońcu. Rarytas. Aromat nie do opisania. Te sklepowe pozostają daaaaleko w tyle. Polecam!Składniki:· 2-3 kg
pomidorów- najlepsze o małej zawartości
wody, mięsiste· 3/4 łyżeczki
soli· łyżeczka
suszonego oregano· łyżeczka suszonej
bazylii·
olej rzepakowy lub
oliwaPomidory przecinamy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową świecącą stroną do góry.
Pomidory układamy ciasno, podczas suszenia znacznie się skurczą, posypujemy delikatnie
solą. Przykrywamy je kratką, a na kratce układamy pojedynczą warstwę gazy- będzie stanowiła doskonałą ochronę przed wszelkiego rodzaju robakami.Tak przygotowaną blachę wynosimy na dwór w nasłonecznione miejsce.
Pomidory suszymy na słońcu ok. 5-6 dni, pamiętając by cały czas padały na nie promienie
słoneczne i by chować je na noc do domu w suchym miejscu. Kiedy
pomidory się ususzą, przekładamy je do słoiczków- z podanej proporcji wyjdą 2 słoiczki o pojemności ok. 200 ml. Zalewamy
olejem rzepakowym lub
oliwą- tłuszcz musi dokładnie pokryć
pomidory. Do każdego słoiczka dodajemy ok. 1/3 łyżeczki
soli, pół łyżeczki
oregano i
bazylii podgrzanych uprzednio na suchej patelni. Słoiczki szczelnie zamykamy. Po 2- 3 dniach możemy zajadać pyszne domowe
pomidory suszona na słońcu. Smak niepowtarzalny.