ßßß Cookit - przepis na Pomidory suszone na słońcu

Pomidory suszone na słońcu

nazwa

Wykonanie

Upały dały się nam ostatnio we znaki. Ale zamiast narzekać, warto było wykorzystać to nasze polskie słoneczko do czegoś bardzo pożytecznego. Ja tak zrobiłam, a efekt prezentuję poniżej. Wysokie temperatury, niebo bez jednej chmurki i oto w słoiczkach wylądowały pyszne pomidory suszone na słońcu. Rarytas. Aromat nie do opisania. Te sklepowe pozostają daaaaleko w tyle. Polecam!
Składniki:
· 2-3 kg pomidorów- najlepsze o małej zawartości wody, mięsiste
· 3/4 łyżeczki soli
· łyżeczka suszonego oregano
· łyżeczka suszonej bazylii
· olej rzepakowy lub oliwa
Pomidory przecinamy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową świecącą stroną do góry. Pomidory układamy ciasno, podczas suszenia znacznie się skurczą, posypujemy delikatnie solą. Przykrywamy je kratką, a na kratce układamy pojedynczą warstwę gazy- będzie stanowiła doskonałą ochronę przed wszelkiego rodzaju robakami.
Tak przygotowaną blachę wynosimy na dwór w nasłonecznione miejsce. Pomidory suszymy na słońcu ok. 5-6 dni, pamiętając by cały czas padały na nie promienie słoneczne i by chować je na noc do domu w suchym miejscu. Kiedy pomidory się ususzą, przekładamy je do słoiczków- z podanej proporcji wyjdą 2 słoiczki o pojemności ok. 200 ml. Zalewamy olejem rzepakowym lub oliwą- tłuszcz musi dokładnie pokryć pomidory. Do każdego słoiczka dodajemy ok. 1/3 łyżeczki soli, pół łyżeczki oregano i bazylii podgrzanych uprzednio na suchej patelni. Słoiczki szczelnie zamykamy. Po 2- 3 dniach możemy zajadać pyszne domowe pomidory suszona na słońcu. Smak niepowtarzalny.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/08/pomidory-suszone-na-soncu.html