Wykonanie
Zapraszam na pyszne zdrowe
drożdżowe gofry bezglutenowe- na
mące ryżowej, bez dodatku
cukru. Z wierchu przyjemnie chrupiące, w środku miękkie i delikatne. Doskonale komponują się z sosem z czarnych
porzeczek przełamanych delikatną nutą
mleczka kokosowego. Zapraszam!Składniki:· 4
żółtka· 2,5 szklanki
mąki ryżowej BIO· szczypta
soli· 200 g
suszonych daktyli· łyżka ekstraktu z
wanilii· 1/2 szklanki
oleju rzepakowego· 1,5 szklanki
mleczka kokosowego BIO· 1/2 szklanki
wody· 2
jabłka· 7 g
drożdży instantSos
porzeczkowy:· pół słoiczka
dżemu porzeczkowego 100%· 3-4 łyżki
mleczka kokosowego bioDrobno posiekane
daktyle zalewamy odrobiną gorącej
wody. Następnie gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania puree-
daktyle muszą się rozpaść.Łączymy suche składniki-
mąki,
sól i
drożdże. W oddzielnej misce łączymy
żółtka, puree
daktylowe,
mleczko kokosowe,
olej,
wodę i ekstrakt
waniliowy. Stopniowo przelewamy składniki mokre do suchych, ciasto mieszamy miotełką, aby nie powstały grudki. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę
jabłka. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną
oleju, wykładamy po łyżce ciasta i pieczemy gofry.
Dżem porzeczkowy łączymy z
mleczkiem kokosowy. Gorące chrupiące gofry podajemy z sosem. Smacznego!