ßßß Cookit - przepis na Gofry drożdżowe z jabłkami

Gofry drożdżowe z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na pyszne zdrowe drożdżowe gofry bezglutenowe- na mące ryżowej, bez dodatku cukru. Z wierchu przyjemnie chrupiące, w środku miękkie i delikatne. Doskonale komponują się z sosem z czarnych porzeczek przełamanych delikatną nutą mleczka kokosowego. Zapraszam!
Składniki:
· 4 żółtka
· 2,5 szklanki mąki ryżowej BIO
· szczypta soli
· 200 g suszonych daktyli
· łyżka ekstraktu z wanilii
· 1/2 szklanki oleju rzepakowego
· 1,5 szklanki mleczka kokosowego BIO
· 1/2 szklanki wody
· 2 jabłka
· 7 g drożdży instant
Sos porzeczkowy:
· pół słoiczka dżemu porzeczkowego 100%
· 3-4 łyżki mleczka kokosowego bio
Drobno posiekane daktyle zalewamy odrobiną gorącej wody. Następnie gotujemy na małym ogniu do momentu uzyskania puree- daktyle muszą się rozpaść.
Łączymy suche składniki- mąki, sól i drożdże. W oddzielnej misce łączymy żółtka, puree daktylowe, mleczko kokosowe, olej, wodę i ekstrakt waniliowy. Stopniowo przelewamy składniki mokre do suchych, ciasto mieszamy miotełką, aby nie powstały grudki. Dodajemy obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy odrobiną oleju, wykładamy po łyżce ciasta i pieczemy gofry.
Dżem porzeczkowy łączymy z mleczkiem kokosowy. Gorące chrupiące gofry podajemy z sosem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/03/gofry-drozdzowe-z-jabkami-mega-chrupiace.html