Wykonanie
Swój dzisiejszy wpis zacznę od życzeń. Niech tegoroczne święta Bożego Narodzenia będą przepełnione miłością, radością i rodzinną atmosferą. A na stołach oczywiście niech nie zabraknie pysznych i zdrowych smakołyków. Takich chociażby jak moje bezglutenowe
ciasteczka na
mące jaglanej i daktylach. Z lekką nutą przypraw korzennych i
kokosu, słodkie- choć bez grama
cukru. Smacznego!Bezglutenowe kruche
ciasteczka jaglano-korzenne (z
daktylowym kremem) - bez
cukru,
jajek i
nabiałuSkładnikiNa ciasto:· 300 g
mąki jaglanej + ok. 150 g do podsypywania podczas wałkowania· 80 g zmielonych
migdałów· 200 g
oleju kokosowego· 200 g puree z
daktyli· 2 łyżki
mleczka kokosowego· 1 łyżeczka
przyprawy do piernikówDo przełożenia:- 300 g
suszonych daktyli BIO- 1/2 szklanki
mleczka kokosowegoSuszone daktyle siekamy i zalewamy
mleczkiem kokosowym. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 7minut. Zostawiamy na noc pod przykryciem. Następnego dnia dokładnie belndujemy.Do przesianej
mąki jaglanej dodajemy zmielone
migdały,
przyprawę do piernika oraz puree
daktylowe. Dokładnie mieszamy. Dodajemy
olej i
mleczko kokosowe. Całość szybko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę (ja zrobiłam ciasto dzień wcześniej i trzymałam w lodówce całą noc). Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy małe
ciasteczka. Duże
ciasteczka pieczemy ok. 18-20 minut, termoobieg 180 stopni, małe ok. 15 minut. Wystudzone są bardzo chrupkie. Polecam część
ciasteczek przełożyć puree z
daktyli. Smacznego!