ßßß Cookit - przepis na Puree z daktyli:

Puree z daktyli:

nazwa

Wykonanie

Swój dzisiejszy wpis zacznę od życzeń. Niech tegoroczne święta Bożego Narodzenia będą przepełnione miłością, radością i rodzinną atmosferą. A na stołach oczywiście niech nie zabraknie pysznych i zdrowych smakołyków. Takich chociażby jak moje bezglutenowe ciasteczka na mące jaglanej i daktylach. Z lekką nutą przypraw korzennych i kokosu, słodkie- choć bez grama cukru. Smacznego!
Bezglutenowe kruche ciasteczka jaglano-korzenne (z daktylowym kremem) - bez cukru, jajek i nabiału
Składniki
Na ciasto:
· 300 g mąki jaglanej + ok. 150 g do podsypywania podczas wałkowania
· 80 g zmielonych migdałów
· 200 g oleju kokosowego
· 200 g puree z daktyli
· 2 łyżki mleczka kokosowego
· 1 łyżeczka przyprawy do pierników
Do przełożenia:
- 300 g suszonych daktyli BIO
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego
Suszone daktyle siekamy i zalewamy mleczkiem kokosowym. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 7minut. Zostawiamy na noc pod przykryciem. Następnego dnia dokładnie belndujemy.
Do przesianej mąki jaglanej dodajemy zmielone migdały, przyprawę do piernika oraz puree daktylowe. Dokładnie mieszamy. Dodajemy olej i mleczko kokosowe. Całość szybko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę (ja zrobiłam ciasto dzień wcześniej i trzymałam w lodówce całą noc). Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy małe ciasteczka. Duże ciasteczka pieczemy ok. 18-20 minut, termoobieg 180 stopni, małe ok. 15 minut. Wystudzone są bardzo chrupkie. Polecam część ciasteczek przełożyć puree z daktyli. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/12/bezglutenowe-kruche-ciasteczka-jaglano.html