Wykonanie
Tego jeszcze nie tutaj nie było - w końcu postanowiłam zaryzykować i przygotować słodkie śniadanie na bazie
kalafiorowego puree . Naoglądałam się cudownie puszystych,
kalafiorowych pancakesów na amerykańskich blogach i pomyślałam, że omlet też musi się udać! I tak też się stało - wyszedł niesamowicie puszysty i lekki jak chmurka. Przyznam, że trochę obawiałam się
kalafiorowego zapachu i posmaku, ale przez dodatek tahini naturalnego do ciasta, nic nie było czuć. Dzięki semolinie i
jajkom z zaufanego gospodarstwa omlet zyskał
słoneczny kolor, a
figa, ciemny
syrop z agawy oraz słone
pistacje dopełniły całości. Pycha!Na pewno
będę jeszcze eksperymentować z
kalafiorem na słodko :)

Omlet na bazie
kalafiorowego puree oraz naturalnego
masła sezamowego bio podany z
figą, ciemnym
syropem z agawy bio i ekologicznymi
pistacjami Symbio



/przepis autorski//1 porcja/2
jajkaszczypta
solipłaska łyżka
masła sezamowego bio30 g semoliny (
mąki z pszenicy durum)duża różyczka
kalafiora (100 g)1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniabio
masło klarowane ghee do smażenia+ekologiczne
pistacje prażone i solone Symbio,
figa, ciemny
syrop z agawy bio do podaniaWszystkie składniki oprócz
masła dokładnie zmiksować w blenderze.Smażyć na dobrze natłuszczonej patelni, około 6 minut z jednej i około 3 minut z drugiej strony(na małym ogniu, bez przykrycia).Omlet dobrze się przewraca - ja robię to za pomocą silikonowej
łopatki.Po tym czasie zdjąć z patelni, udekorować i podawać
póki ciepły.Smacznego!***Ten przepis bierze udział w konkursie urodzinowym u Veggie :)