Wykonanie
Po raz pierwszy odważyłam się użyć tylko i wyłącznie
mąki kokosowej. Serniczki wyszły bardzo delikatne, śnieżnobiałe, ale nie było problemu z ich przewracaniem. Smakowały jak mocno
kokosowy, pieczony sernik. W środku dodatkowo nadziane
borówkami. Połączenie
kokos +
owoce jagodowe sprawdza się świetnie! Koniecznie musicie ich spróbować, jeśli tak jak ja uwielbiacie
kokosowe smaki :)PS. Przepis dodam wieczorem, teraz tylko szybko wrzucę zdjęcia i lecę! :)
Kokosowe serniczki z patelni nadziane
borówkami podane z Fruttissimą,
jeżynami i
borówkami


/przepis własny/180 g gęstego
serka naturalnego ( u mnie całe opakowanie )1
jajko40 g
mąki kokosowejszczypta
soli1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniamasło/olej do smażenia (u mnie
masło klarowane ghee)Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać za pomocą łyżki.Patelnię porządnie rozgrzać i natłuścić, najlepiej dokładnie rozprowadzając
masło po całej powierzchni.Zwilżonymi dłońmi formować placuszki, do środka wkładać po jednej dużej
borówce i zlepiać formując kulki.Kłaść na patelni lekko spłaszczając.Smażyć około 6 minut z jednej i z drugiej strony do zarumienienia.Przy przewracaniu należy zachować szczególną ostrożność, bo knedelki są bardzo delikatne i mogą się rozpaść.Po usmażeniu zdjąć, udekorować i podawać.Smacznego!