ßßß Cookit - przepis na Ucierane ciasto z jeżynami i kruszonką

Ucierane ciasto z jeżynami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

W ogródku obrodziło jeżynami, więc znów powstało ciacho - ucierane (wg. mnie najprostsze).
Kwaskowate owoce cudnie kontrastują ze słodkim ciastem i kruszoneczką.
Cukier puder wydaje się zbędny.
Blacha 21 x 29 cm
Co trzeba?
1,5 szklanki mąki tortowej (takie od nutelli)
200 g miękkiego masła
Niepełna szklanka cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego + łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
ok. 200 g jeżyn
kruszonka:
50 g masła
100 g mąki
30 g cukru
zagnieść
Co i jak?
Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.
Stopniowo dodawać jajka. Na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać esencję waniliową.
Całość porządnie zmiksować.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, ułożyć owoce, posypać kruszonką, piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 min. Doglądać, bo moje jak widać było 5 minut za długo :)
Ostudzić, szamać.
Smacznego!
Źródło:http://megs-88.blogspot.com/2015/08/ucierane-ciasto-z-jezynami-i-kruszonka.html